Повернення Кучми до Контактної групи означає, що переговори з Росією перебувають у глухому куті — Гавриш

Повернення Кучми до Контактної групи означає, що переговори з Росією перебувають у глухому куті  — Гавриш

Повернення екс-президента Леоніда Кучми до складу Тристоронньої контактної групи з регулювання ситуації на Донбасі свідчить про те, що переговори з Росією перебувають у глухому куті. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" заявив Степан Гавриш.

Ведучі:

Тамара Гусейнова, Дмитро Хоркін

"Повернення Леоніда Кучми до Тристоронньої контактної групи – це свідчення, що переговори з Росією перебувають у глухому куті. В Європі зараз хаос: Британія має невирішене питання з брекзітом, велика коаліція в Німеччині розвалюється, у Франції в Макрона ще більші проблеми, адже Ле Пен виграла вибори до Європарламенту. Отже покладати надії на "нормандську четвірку" нині практично неможливо. Кремль розуміє, що він залишається сильним гравцем, тоді як Європа не може нічого запропонувати", — висловлює свою думку Степан Гавриш, доктор юридичних наук, екс-заступник голови ВРУ, екс-перший заступник секретаря РНБО.

Виходом із цієї ситуації для України він бачить запрошення Зеленським Леоніда Кучми, який особисто знає Путіна.

"Завдання Кучми — припинити обстріли. Це не є великою проблемою, адже бойовики контрольовані, а обстріли — це спосіб політичного тиску. Отже Зеленський шукає ряд поступок перед Росією, за вже заявленим винятком "торгівлі територіями", — каже гість.

"Я б не драматизував з приводу поступок, адже ми не знаємо, якою буде переговорна позиція України: Кучма буде мати політичну вагу, бо особисті контакти в таких переговорах мають велике значення. Плюс в команді є Вадим Пристайко — запобіжник від необдуманих кроків", — в свою чергу заявляє другий гість програми Валерій Кравченко, директор ГО "Центр міжнародної безпеки", старший науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень.

На його думку, треба перезавантажувати контактну групу: додати переселенців і "голос Донбасу".

"Треба запросити експертів, які знають проблеми, з якими зіштовхуються переселенці. Стратегія України має полягати в залученні миротворчої лінії ООН, проте на умовах нашої країни", — запевняє Валерій Кравченко.

Степан Гавриш звертає увагу слухачів на те, що Україні треба позбутися романтизму й наївності щодо того, що ситуація на окупованому сході зміниться.

"Зеленський призначенням Кучми просто взяв паузу, аби зробити спробу припинити вогонь", — говорить він.

Валерій Кравченко також наголошує, що мінські угоди апріорі не можуть бути сприятливими для України.

"Метою є створення тиску на нашу державу, який зробить нас неспроможними. Стратегічно нам треба виходити на новий формат домовленостей. Зараз це буде можливо, адже Сурков, який придумав мінські домовленості, втрачає вплив у Кремлі", — вважає пан Кравченко.

На його думку, Україна може використати політичну нестабільність в Європі: "Дипломатична ескалація за допомоги Німеччини та Франції призведе до того, що ми рушимо далі до нових угод. Макрон і Меркель мають можливість перекрити свої програші всередині країн зовнішніми перемогами",  — підсумовує експерт.

Нагадаємо, що Леонід Кучма повертається до Тристоронньої контактної групи з питань врегулювання конфлікту на Донбасі, про що на спільному брифінгу Зеленського та Кучми заявив чинний президент України.  

Слухати повну версію.