Вбивство хлопчика в Переяславі-Хмельницькому не є справою рук нової реформованої поліції — Каменєв

Вбивство хлопчика в Переяславі-Хмельницькому не є справою рук нової реформованої поліції — Каменєв

Реформа поліції не відбулася вповні, адже фактично змінилася лише патрульна поліція, яка працює у великих містах та обласних центрах. Поліцейські, яких підозрюють у вбивстві хлопчика у Переяславі-Хмельницькому, належать до старих нереформованих кадрів — вважає виконавчий директор ГО "Правозахисна ініціатива" Михайло Каменєв. Про це він заявив Українському радіо в ефірі програми «Сьогодні. Вдень».

Ведуча:

Галина Бабій

"Справжня реформа відбулася лише в малих шматочках мозаїки національної поліції. Поміняли форму, але це ні до чого не призвело. Те, що насправді змінилося — це патрульна поліція, яку ми знаємо, як "мою нову поліцію".  Переважна більшість людей там з-поза системи. Вони були позбавлені впливу старих міліціонерів", — каже гість програми.

На його думку, головний здобуток реформи — не оновлення повного складу поліції, а руйнування вертикально інтегрованої корупції: інспектор не має збирати хабарі, аби віднести їх начальнику.

"Частина старих кадрів повернулася після старту реформи, але певне оновлення відбулося. На момент перемоги Революції гідності в міліції служило 156 тис. осіб, після атестації їх стало біля 105 тисяч. На одну третину старі кадри пішли. Водночас не відбулося глобальної реформи: не реформувався кримінальний блок, який докладає найбільше зусиль до боротьби зі злочинністю", — наголошує Михайло Каменєв.

"Те, що сталося в Переяславі–Хмельницькому, було здійснено не працівниками патрульної поліції, бо її немає поза обласними центрами та великими містами. В райцентрах немає "нової" поліції, там працюють групи швидкого реагування. Вони мають той самий вигляд, але їх не набирали і не тренували по-новому", висловлюється експерт.

Слухати повну версію

Фото з facebook.com