Леонов: новопризначені до РНБО люди були дотичні до національної безпеки

Леонов: новопризначені до РНБО люди були дотичні до національної безпеки

Виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов та генерал-лейтенант, ветеран зовнішньої розвідки, експерт з питань безпеки Василь Богдан в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" прокоментували кадрові призначення президента у Службі безпеки України та Раді національної безпеки та оборони України.

Ведучий:

Роман Коляда

"Щодо кадрованих призначень, ми бачимо, що протягом останніх днів було звільнено багато заступників, але на їхнє місце нікого не призначено. Фактично відсьогодні спецслужбою СБУ керує бізнес-партнер Володимира Зеленського, власник "Слуги народу" Іван Баканов (який виконує обов’язки голови СБУ на час відпустки Василя Грицака — ред.), людина, яка, як на мене, не має жодного уявлення про роботу спецслужб, про особливості такої роботи, і тому у мене досить скептичні очікування", — зазначив Олександр Леонов.

Василь Богдан вважає, що Івана Баканова призначили на посаду першого заступника голови Служби безпеки України з порушенням процедури.

"Пан Коломойський повернувся до України для того, щоб відбити те, що він втратив, і якомога швидше й широко розставити кадри, які йому в цьому допоможуть. Призначення Івана Баканова у Службу безпеки України на посаду першого заступника й начальника Головного управління, яке бореться з корупцією та організованою злочинністю, якраз, як на мене, на це й спрямоване. Баканов призначений з порушенням усіх процедур. Він не пройшов спецперевірки, і був призначений до того часу, як отримав доступ до державної таємниці", — сказав Богдан.

Леонов зауважує, що особи, призначені на посади до Ради національної безпеки та оборони України, безпосередньо були дотичні до національної безпеки.

"Що стосується РНБО, там є достатньо людей, які мали дотичне до національної безпеки відношення, зокрема секретар РНБО Данилюк, який ніколи не вирішував цього питання. І навіть були проблеми з виділенням коштів на українську армію, коли він очолював Міністерство фінансів. Є питання, що взагалі робитиме ця структура. Зараз ми бачимо й по СБУ, й по РНБО заяви про те, що потрібно опікуватися економікою, антикорупцією. Але слід, насамперед, не забувати, що йде війна. І якщо ми програємо, то й економіка, й антикорупція стануть другорядними", — прокоментував він.

Богдан підкреслив, що зараз головне завдання перед президентом — чітко визначити пріоритети в контексті національної безпеки.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський 30 травня вніс до Верховної Ради України подання про звільнення з посади міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, Степана Полторака — з посади міністра оборони України, а також Василя Грицака з посади Голови Служби безпеки України. Також зазначається, що в Адміністрації президента готуються матеріали на звільнення Юрія Луценка з посади Генерального прокурора України.

Під час урочистого засідання з приводу інавгурації Володимир Зеленський попросив Верховну Раду звільнити з посад голову Служби безпеки України Василя Грицака, генерального прокурора України Юрія Луценка та міністра оборони України Степана Полторака.

Раніше повідомлялося, що голова Служби безпеки України Василь Грицак 20 травня заявив, що він, усі його заступники та члени команди подадуть на розгляд новообраному президенту Володимиру Зеленському рапорти про своє звільнення.

Крім того, президент України Володимир Зеленський 21 травня призначив Руслана Хомчака начальником Генерального штабу - Головнокомандувачем Збройних сил України. 22 травня Іван Баканов був призначений першим заступником голови Служби безпеки України. 28 травня президент призначив Олександра Данилюка секретарем Ради національної безпеки і оборони України. 

Прослухати повну версію

На фото — Олександр Леонов