КСУ може розглянути указ президента за місяць або затягнути процедуру — експерти

КСУ може розглянути указ президента за місяць або затягнути процедуру — експерти

Політичний експерт Олександр Солонтай та юрист, експерт аналітичної групи "Левіафан" Сергій Назаренко в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" прокоментували, як може відбуватися процедура розгляду Конституційним судом указу президента України про розпуск Верховної Ради та призначення дочасних парламентських виборів.

Ведучі:

Дмитро Хоркін, Тамара Гусейнова

"Завтра, 4 червня, Конституційний суд тільки визначить форму розгляду указу, яка може бути усна або письмова. Крім того, визначить дату, з якої суд безпосередньо розпочне розгляд цього указу", — зазначив Сергій Назаренко.

Юрист зауважив, що у КСУ є можливість пришвидшити розгляд указу президента про розпуск Верховної Ради.

"Суд має 6 місяців на розгляд конституційного подання, але закон про Конституційний суд передбачає, що у деяких випадках, за рішенням великої колегії конституційних суддів, суд може ухвалити рішення, що термін розгляду буде скорочений до місяця. Не впевнений, що судді ухвалять таке рішення, бо у суді немає єдиного центру впливу. Я вважаю, що суд може затягнути розгляд цього рішення і піти за всією процедурою", — сказав він.

Олександр Солонтай наголосив, що якщо Конституційний суд не ухвалить рішення про розгляд указу про розпуск парламенту протягом місяця, то вибори 21 липня можуть відбутися.

"Якщо суд не ухвалить рішення про те, щоб розглянути указ протягом місяця, то це буде сигналом того, що вибори 21 липня можуть відбутися. Якщо після 21 липня Конституційний суд ухвалить рішення, що розпуск був незаконним, то вибори вже пройдуть, бо люди вже проголосували на виборчих дільницях", — прокоментував політичний експерт. 

Читайте також — Коліушко: КСУ варто розглянути указ про розпуск Ради до виборів

Зазначмо,  Конституційний суд України 4 червня розпочне розгляд указу президента України Володимира Зеленського про призначення дострокових виборів.

Нагадаймо, 24 травня розпочалася виборча кампанія до Верховної Ради України.

Указ президента України Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради України 23 травня опублікували в газеті Кабінету міністрів України "Урядовий кур'єр".

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів. Позачергові вибори до Верховної Ради України призначено на 21 липня 2019 року.

Прослухати повну версію.

На фото — Сергій Назаренко та Олександр Солонтай