В Україні від дискримінації потерпають як жінки, так і чоловіки – активістка

В Україні від дискримінації потерпають як жінки, так і чоловіки – активістка

Проект "Жінки – це 50% успіху України" запускає кіноклуб. Про те, які фільми там презентуватимуть, та про проект загалом в ефірі "ДеньПРО" розповіла Наталія Жачек, менеджерка соціальних мереж проекту "Жінки – це 50% успіху України".

Ведучі:

В’ячеслав Ільїн, Ганна Матвійчук

Наталія Жачек пояснила, що назва проекту "Жінки – це 50% успіху України" обрана невипадково.

"У нас в Україні офіційно жінок – 54% населення, тому ми хочемо, щоб це було принаймні паритетне представництво, 50/50, рівність у всьому. Тому наш проект називається такою довгою назвою", – розповіла активістка.

Вона додала, що проект реалізується на території усієї України і розповідає про активних жінок, які намагаються змінити життя своїх громад.

"Ми просто хочемо розказати їхні історії, щоб жінки знали, що вони успішні, активні, вони у нас є, і таких жінок треба цінувати", – пояснює Наталія Жачек.

Активістка наголосила, що насправді в Україні від різних форм дискримінацій потерпають не тільки жінки, але й чоловіки.

"У нас є вимоги щодо того, що вони мають або не мають робити в особистому житті, не тільки жінки, але й чоловіки. У нас є дискримінаційні, стереотипні очікування до чоловіків. Ми хочемо поваги, як до чоловіків, так і до жінок, і ми хочемо, щоб усі мали рівні можливості для того, щоб реалізовувати свої таланти, свої бажання та вміння", – стверджує Наталія Жачек.

Для донесення цих ідей рівності та взаємоповаги проект "Жінки – це 50% успіху України" запровадив кіноклуб, де можна буде переглянути зарубіжні фільми, які показують вдалі приклади жіночого лідерства.

"Ці жінки можуть бути  різних країн, але їх приклад може надихнути. Ми можемо перенести ідеї з цих фільмів на приклад України, нашого особистого життя, – розповіла активістка. – Таких фільмів насправді дуже багато, але вони часто лише англійською, вони можуть бути недоступні в Інтернеті. Оскільки люди не мають змоги їх побачити, ми хочемо відібрати ці фільми, привезти їх в Україну, титрувати українськими субтитрами і таким чином піднімати проблематику рівності, рівних можливостей".

Наталія Жачек вважає, що піднімаючи такі теми, легше зрозуміти, у якій ситуації перебуває українське суспільство та у якому напрямку варто рухатися.

У рамках кіноклубу показуватимуть як документальне, так і художнє кіно. Першою стрічкою, показаною в рамках таких кіновечорів став документальний фільм американсько-італійського виробництва "Радикальні черниці" про американських католицьких черниць, які ведуть досить активне соціальне та громадське життя, підтримуючи феміністичний рух.

"Ця історія змінить наше сприйняття багатьох речей, – переконана Наталія Жачек. – Не всі цікавляться темою соціальної справедливості, рівних прав, жіночого лідерства чи, наприклад, темою релігії. Але він буде цікавий багатьом, тому що він руйнує шаблони і наше сприйняття того, як ми сприймаємо черниць".

Інформацію про наступні кінопокази можна буде довідатись на офіційній сторінці проекту.

Фото pexels.com