Фріланс та віддалена робота: юрист розповів, як правильно працевлаштуватися

  Фріланс та віддалена робота: юрист розповів, як правильно працевлаштуватися

Про особливості оформлення на сезонну, віддалену роботу та  фріланс з юристом, радником з правових питань, керівником юридичної компанії Ростиславом Соломахою говорили в ефірі Українського радіо в  програмі "Твоє право".

Ведуча:

Наталія Парака

Що є трудовий договір і є цивільно-правові договори? Давайте пояснимо різницю.

– Фундаментальна різниця полягає в тому, що трудовий договір врегульовує відносини з позиції організації робочого процесу. Робота виконується на підприємстві роботодавця, працівник підпадає під внутрішні правила трудового розпорядку.

У випадку з цивільно-правовим договором людина, фізична особа, яка виконує роботи на замовлення, наприклад юридичної особи, вона виконує власними засобами. Інакше кажучи – не буде результату, який буде вдовольняти по якості й кількості замовника, оплати не буде. І ці відносини регулюються діаметрально протилежним нормативними актами.

Договір підряду визначає, що ризики стосовно якості виконаних робіт або її недостатності несе виконавець. 

На жаль, існують такі роботодавці, які намагаються зіграти на цій різниці в правовому регулюванні стосовно результату робіт і пробувати пересаджувати своїх працівників на цивільний формат роботи. Іноді з метою, на жаль, уникнення оподаткувань, переходять на формат повного фрілансу навіть там, де цього бути не може.

Що працівник має врахувати, як прочитати договір? Яким чином реагувати на цивільно-правовий договір?

–  Встановіть чітко: чи можуть конкретно ваші роботи бути виконаними за ЦПД. Наприклад, якщо ваша робота, грубо кажучи, розвантажувальник товарів, який має чіткий обсяг робіт – розвантажити стільки-то коробок такого-то розміру й він це виконає – така робота може бути виконана не лише за трудовим договором, а й за ЦПД. Але податки у випадку, якщо це трудовий договір, і у випадку, якщо це цивільно-правовий договір офіційно оформлений, – однакові, ідентичні.

Різниця є лише в тому випадку, якщо ви є підприємцем, суб’єктом підприємницької діяльності. Якщо ви – ФОП на третій групі оподаткуванні, тоді ваше оподаткування інше, тому що ЄСВ ви платите не з цієї оплати, а умовно 900 гривень і 5% із місячного доходу. Але  це вже не цивільно-правові відносини, а відносини господарського характеру, так званий фріланс.

Говоримо про найгірший випадок, коли цивільно-правовий договір оформлений "в сіру" і ніхто його не показує ні податковій, ні іншим контролюючим органам, і виходить, що в період, коли за цивільно-правовим договором роботи виконані повинен бути підписаний акт приймання-передачі, роботодавець як агент податкової повинен вирахувати всі податки (22% ЄСВ, 19,5% ПДФО і військовий збір), заплатити їх і тільки після цього виплатити фізичній особі, яка виконала цю разову роботу.

В той же час, на жаль, ми говоримо про ті випадки, коли в цей момент акт не підписується, він просто розривається, і "в чорну" просто платять повну ставку. Це порушення закону, не робіть так. Податки треба платити.

А якщо сезонна праця. Це має бути саме цивільно-правовий договір чи ні?

– Нам потрібно, щоб на період 3 місяці чи 4 співробітник вийшов на роботу і Кодекс законів про працю не передбачає ніякої різниці з офіційним оформленням безстрокового трудового договору. Тільки єдиний нюанс – чітко визначена дата закінчення договору. В той же час, слід розрізняти сезонні роботи і разові. Якщо ми говоримо з точки зору регулювання трудового права, на період сезонних робіт на працівника поширюються всі трудові гарантії. Якщо ми говоримо про регулювання засобами Цивільного кодексу, то таких трудових гарантій роботодавець перед працівником нести не буде.

На який максимальний термін може укладатися цивільно-правовий договір? І як з оплатою: після підписання акту виконаних робіт чи можна в договорі прописати щомісячну оплату?

– В Україні існує профільне Міністерство. Вони розрізняють трудовий договір і цивільно-правовий. Є розроблені ознаки, коли люди приховують трудові і цивільно-правові, замінюють один одним, у тому числі це строковість, періодичність робіт за договором ЦПД. Якщо цей договір укладено на рік і щомісяця передбачається виплата фіксованої суми, то це одна з головних ознак наявності прихованих трудових відносин. Договір може бути хоч безстроковим, але якщо у вас реально є намір виконувати роботу довго – то це вже ознака трудових відносин, цивільно-правовий договір бажано укладати на найбільш короткий термін, який можливий, а оплата за загальними правилами – після приймання акту передачі. Але може бути передбачений і аванс, якщо в договорі ви це окремо визначите і обсяг роботи.

Під час працевлаштування, який документ ви маєте отримати на руки?

– Ситуація наступна: Коли відбувається офіційне оформлення трудових відносин з співробітником на підприємстві? Наступний алгоритм: співробітник пише заяву, тому що праця у нас тільки добровільна: «Прошу призначити мене на таку-то посаду». Сторони домовляються про істотні умови трудового договору: режим роботи, оплата праці, робоче місце і укладають трудовий договір. За правилом – безстроковий. Один екземпляр – у вас, один – у роботодавця.

Таким чином, у вас копія заяви з відміткою роботодавця про її прийняття конкретним днем, друге – у вас на руках трудовий договір, оригінал, свій екземпляр.

Далі роботодавець своїм наказом призначає вас на посаду, бажано мати, звісно, копію цього наказу про призначення на конкретну посаду з конкретною датою і запис у трудовій книжці. Трудова книжка зберігається на підприємстві. Якщо у вас раніше її не було, роботодавець зобов’язаний її завести протягом 5-ти робочих днів з моменту вашого призначення. Якщо вона у вас була, ви просто передаєте її на відповідальне зберігання роботодавцю, який у момент звільнення видає вам трудову книгу. Роботодавець повідомляє офіційні органи про ваше призначення і все. Копія наказу про призначення, копія заяви, яку ви подали, й на руках трудовий договір.

Як правильно оформляти для ФОП трудові відносини з біржами фрілансу, зокрема, у сфері ІТ-програмування?

– У даному випадку законодавство також пропонує віддалену роботу (все одно працівник оформлюється в штат, просто у трудовому договорі й наказі визначається, що робочим місцем є якесь інакше, поза місцем перебування роботодавця).  

Фріланс – це виклик часу. Це абсолютно логічний розвиток й трансформація трудових відносин. Фрілансер – це працівник, який не оформлюється в штат і виконує для замовника певні види робіт за ЦПД, тобто договір плюс акт, розрахунок. Якщо це ФОП – взагалі прекрасно, бо держава бачить ваш дохід і оподатковує його. Фрілансер насправді має бути ФОПом.

Що таке біржа фрілансу? Це, по суті, розміщення пропозицій стосовно виконання певних робіт і розміщення виконавцями своїх профілів, у яких вони визначають, які види роботи вони можуть виконати.

Біржа, як правило, отримує свій відсоток за те, що ви виконали роботи на користь замовника. Якщо ви, як ФОП замовляєте роботу на фрілансі, потрібно зрозуміти, що це: а) цивільно-правовий договір, б) перед тим, як платити кошти фрілансеру, який не є ФОПом, необхідно за нього заплатити податки.  Тому я ФОПам, в першу, чергу рекомендую працювати з ФОПами, бо, по-перше, це господарський договір, по-друге, база оподаткування набагато менша.

Прослухати ефір повністю

Фото - pixabay.com

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук