Україна має достатньо резервів для виконання боргових зобов’язань – голова НБУ

Україна має достатньо резервів для виконання боргових зобов’язань – голова НБУ

Обсяг міжнародних резервів для сплати по боргових зобов'язаннях України наразі достатній. Про це заявив голова Національного банку України Яків Смолій після участі у зустрічі президента України Володимира Зеленського із головою місії Міжнародного валютного фонду в Україні Роном ван Роденом та постійним представником МВФ в Україні Йостою Люнгманом, яка відбулась 28 травня.

"До кінця поточного року наша держава має сплати понад 5 млрд дол. США за зовнішніми і внутрішніми зобов’язаннями в іноземній валюті. Обсяг міжнародних резервів наразі 19,3 млрд дол. США, і цього достатньо для виконання суверенних зобов’язань", – запевнив Смолій.

Він наголосив, що співпраця з МВФ – це також і доступ до фінансування, як офіційного, так і приватного, а також запорука продовження структурних реформ, без яких неможливе довгострокове стійке зростання української економіки.

Читайте також: Відстоювання Зеленським ідеї дефолту призведе до втрати геополітичної підтримки України — експерт

Нагадаємо, напередодні зустрічі Володимира Зеленського з представниками МВФ лунали побоювання, викликані заявою олігарха Ігоря Коломойського, який пропонував оголосити в Україні дефолт і не сплачувати зовнішніх боргів. 

Низка експертів критично висловилася з цього приводу, а радник президента Дмитро Разумков запевнив, що такий варіант є неприйнятним. 

21 травня в Україні розпочала свою роботу місія Міжнародного валютного фонду, яка прибула для того, аби оцінити реформи, окреслені у межах програми співпраці України та Міжнародного валютного фонду та вирішити, чи надавати Україні новий транш у розмірі 1,3 мільярда доларів.