Який персонаж може стати українським Томом Сойєром – видавець Іван Андрусяк

Який персонаж може стати українським Томом Сойєром – видавець Іван Андрусяк

Цього дня 1926 року у штаті Міссурі було споруджено пам’ятник Геккльберрі Фінну і Тому Сойєру. Хлопчики, вигадані письменником Марком Твеном, стали цілком реальними для цілих поколінь читачів. Те ж було з Пеппі Довгапанчохою у Швеції. Чи є в Україні казкові персонажі, які стали національним надбанням держави, в ефірі "ДеньПРО" розповів письменник та видавець Іван Андрусяк.

Ведуча:

Марія Сизон

Іван Андрусяк зауважив, що не дивно, що і Том Сойєр, і Пеппі Довгапанчоха, будучи недосконалими, знайшли мільйони прихильників у цільому світі.

"Стають близькими для мільйонів ті герої, в яких діти впізнають себе, герої, які мислять, спілкуються, вляпуються в різні веселі чи не дуже історії, які близькі дитині. Ідеальний герой приречений на те, щоб дуже швидко і дуже легко забутися, тому що ніхто з нас не ідеальний", – розповів Іван Андрусяк.

Такий герой – улюбленець мільйоні – має бути капосним і "позитивно бешкетним", вважає видавець. Понад те, на його думку, в українській дитячій літературі в останні роки з’явилося чимало таких героїв: "веселих, класнючих і бешкетних".

"Наприклад, принцеса Маляка Сашка Дерманського, чи Нямлики у Лесі Ворониної, або Мікробот Олега Чаклуна, чи Аля Галини Малик. Такі герої творяться", – розповідає Іван Андрусяк.

Саме щоб показати українському читачеві усе розмаїття українських казок, видавництво "Фонтан казок" підготувало антологію "Фонтан казок. Сучасні українські казки".

"Там 20 найкращих сучасних українських казкарів, плюс я у ролі казкаря та упорядника цієї книжки, там 14 найкращих українських ілюстраторів, – поділився Іван Андрусяк. – Від малявсько-шмакодявських казок на кшталт "Лякачки про булочку" Ірен Роздобудько чи "Пухнастого негідника" Соні Атлантової, про те, як динозаври перетворилися на птахів і до чого тут Гугл, і до звичайних казок про тварин, які дуже люблять маленькі дітки".

Нагадаємо, учора в Києві завершився Книжковий Арсенал.