Рішення Трибуналу ООН вплине на розгляд інших справ між Україною та Росією – юрист

Рішення Трибуналу ООН вплине на розгляд інших справ між Україною та Росією – юрист

Міжнародний Трибунал ООН з морського права зобов’язав Росію негайно звільнити українськи кораблі та військових. Які будуть наслідки у цього рішення, в ефірі "РанокПРО" пояснив юрист, перший віце-президент Української асоціації міжнародного права. Микола Гнатовський.

Ведучі:

Павло Туптинський, Ольга Бабчук

Експерт наголосив, що це рішення важливе не тільки тому, що вимагає від Росії негайно звільнити українських моряків та повернути судна, але й тому, що воно було прийняте усіма суддями трибуналу, представниками різних країн, за винятком представника Росії.

"І це важливо, що її (України – ред.) міжнародно-правова позиція була підтримана всіма, і Росія тут залишається у дуже невигідному світлі, якщо вона продовжуватиме не визнавати або не виконувати рішення трибуналу, – переконаний Микола Гнатовський. – Дуже важливо, що той наказ, який видав трибунал, буде впливати на подальший розгляд великої кількості справ між Україною та Росією, які зараз є у міжнародних судах".

У галузі морського права між Україною та Росією зараз ведеться багато справ у різних судах, наприклад, у Міжнародному суді ООН, Європейському суді з прав людини тощо.

"Тобто Росія опиняється під тиском, і їм треба шукати вирішення цієї проблеми, для них це є суттєва проблема, – пояснив експерт. – Неважливо, що вона (Росія – ред.) формально заявить про згоду з цим наказом чи ні. Дуже важливо, щоб вона його фактично виконала. Не виконувати його Росії буде дорожче, і українські дипломати, я впевнений, про це подбають. Ризик санкцій є високим".

Окрім того, Микола Гнатовський додав, що усі попередні накази Міжнародного Трибуналу з морського права виконувалися,

"Держави на морі ведуть дуже багатогранну діяльність. І тут зв’язуватися з органами міжнародного морського правосуддя їм (Росії – ред.) не варто", – переконаний Микола Гнатовський.

Нагадаємо, 25 травня Міжнародний Трибунал з морського права зобов’язав Росію негайно звільнити українські військові кораблі, а також звільнити українських моряків і повернути їх в Україну.

Фото dw.com