Міжнародний Трибунал зобов’язав Росію негайно звільнити наші кораблі та військових — Олена Зеркаль

Міжнародний Трибунал зобов’язав Росію негайно звільнити наші кораблі та військових — Олена Зеркаль

Міжнародний Трибунал з морського права зобов’язав Росію негайно звільнити наші військові кораблі та повернути їх під наш контроль, а також звільнити військових і повернути в Україну. Про це пише заступниця Міністра закордонних справ Олена Зеркаль. 

"Наказ Трибуналу є чітким сигналом Росії, що вона не може порушувати міжнародне право безкарно. Затримання трьох військових кораблів та 24 військовослужбовців на борту є грубим порушенням імунітету, яким користуються військові кораблі згідно з Конвенцією ООН з морського права та за загальним міжнародним правом.

Ми очікуємо, що Росія швидко та в повному обсязі виконає наказ Трибуналу. Нагадаю, що в подібній справі – Arctic Sunrise – Росія також не брала участі, але швидко звільнила людей", - повідомляє урядовиця. 

Нагадаємо, 25 листопада минулого року українські кораблі в Азовському морі захопив спецназ Росії, кораблі  з екіпажами були доставлені в Керч. Пізніше в окупованому Сімферополі суд арештував і звинуватив українських моряків у порушенні кордонів Росії. Згодом їх відправили до московських СІЗО "Лефортово" та "Матросская тишина".

Україна звернулася до Трибуналу із запитом щодо зобов’язання Росії звільнити наші військові кораблі та повернути їх під наш контроль, припинити кримінальне переслідування проти наших 24 моряків, а також звільнити їх і повернути в Україну. Рішення Трибуналу є обов'язковим до виконання.