Статистика смартфонів свідчить, що у Польщі проживає 1 млн 270 тис українців — Мирослава Керик

Статистика смартфонів свідчить, що у Польщі проживає 1 млн 270 тис українців — Мирослава Керик

Відповідно до статистики сматфонів, у Польщі проживає 1 млн 270 тис українців. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" соціологиня, історикиня, головний редактор газети і порталу для українців у Польщі "Наш вибір" Мирослава Керик розповіла, чим живе українська громада у Польщі, чи є вона згуртованою, якою зараз є міграційна тенденція та як голосували українці на президентських виборах.

Ведуча:

Галина Бабій

Яким зараз є статус української громади у Польщі?

— Якщо йдеться про початки, у 90-х роках, тоді це була торгівля, і потім потроху люди почали їздити вже працювати, але це було пов’язано з тим, що Польща стала багатшою країною, з’явились інші робочі місця, наприклад, у домашній сфері, тобто по догляду за дітьми чи старшими особами.

Якщо йдеться про нелегальність, то ми не знаємо, наскільки вона була великою. Радше, українці стараються і старались перебувати легально, але це не стосується праці. Праця і тепер часто не є врегульованою. Люди приїжджають сюди за візою чи безвізом, маючи дійсні документи, і працюють десь "на чорно". І це є проблемою. Тоді вони не є захищеними, вони не мають договорів, які дозволяють їм мати, наприклад, страхування.

Якщо йдеться про саму нашу громаду, то багато змінилося після 2014 року. Після Майдану, після початку війни, коли погіршилась економічна ситуація в Україні, багато українців не тільки з Західної України подумали про виїзд до Польщі, аби принаймні спробувати працювати тут. Бо до 2014 року це була міграція переважно з Західної України, з менших місцевостей. Тепер ми бачимо міграцію теж з Центральної, Східної та Південної України, з великих міст. Ми бачимо міграцію людей з вищою освітою. Частина людей, які їдуть сюди працювати в інших спеціальностях, ніж, наприклад, як прості працівники. Ми бачимо, що українці з’явилися майже у всіх секторах. Звичайно, більшість є тимчасовими працівниками — люди, які приїжджають сюди максимум на півроку. Вони працюють чи у сільському господарстві, чи на промисловості, чи у сфері послуг.

Наскільки українська громада у Польщі згуртована і що її  об’єднує?

— Оскільки українців у Польщі багато, то є багато середовищ. Мені важко назвати це згуртованістю. Практично у Польщі ми маємо українське суспільство. Ми дружимо з тими, хто нам близький по духу, по інтересах. І тут у Варшаві, у Польщі так і є. Люди творять свої середовища. Досить різні. Звичайно, є мобілізація, коли є важкі події в Україні. Греко-католицькі церкви — є не тільки релігійним осередком, але і культурним. Вони надавали свої місця на світські заходи.

Зараз ми можемо говорити про середовище студентів. Є десь понад 30 тисяч студентів-українців. Це найбільша група іноземців-студентів у Польщі. Вони теж мають свої мережі, гуртуються у більших містах. Крім того, ми маємо нову групу, діти, які вчаться у школах. вони закінчують тут школи і здають матуру, польський відповідний ЗНО, і потім вступають у польські ВНЗ. Тобто ми можемо говорити про якісь групи, і тяжко говорити про якусь згуртованість.

Як брали участь у виборах українці у Польщі?

— Польща має 38 мільйонів населення, якщо йдеться про поляків. Ми не знаємо докладно, скільки українців тут. За останніми даними фірми, яка досліджує смартфони, то українців тут 1 мільйон 270 тисяч станом на січень 2019 року. Наскільки це дані про смартфони чи про людей — це досить спірно. Але, тим не менш, тут перебувають українці.

Тут є тільки 4 виборчі дільниці. Це фізично людям, які живуть поза Краковом, Гданськом, Варшавою та Любліном, проголосувати досить важко. Потрібно їхати перший раз, аби зареєструвати, а другий — щоб проголосувати. Це і фінансові наклади, і час. Якщо люди працюють, то у робочий час вони також не можуть поїхати, щоб внести себе до списку виборців.

Пропускна здатність виборчих дільниць теж не є великою. Вони формують за українськими стандартами, де пропускна здатність складає 1,5-2 тисячі. На варшавській дільниці у другому було зареєстровано понад 17 тисяч людей, і виборча дільниця не могла фізично їх всіх попустити. Вони всі не з’явилися. Тому можна сказати, що низька явка. Але це не тому, що люди не цікавляться. Просто є дуже багато причин, чому люди не можуть проголосувати.

Якою є співпраця українців з державними інституціями Польщі та України?

— Це дуже складне питання. Ми зареєстровані громадською організацією у Польщі. якщо йдеться про фінансування, то ми, передусім, користувались чи європейськими коштами, чи польськими. Можна було виграти у конкурсі. Ми фінансували українську газету, українські події, український дім. Ми маємо тут гарну репутацію. На жаль, якщо йдеться про фінансування від української держави, то ми мали дуже маленькі кошти.

У Польщі є різні рівні. Щодо рівня міст, ми теж завдяки місту і коштам з міста ми можемо надавати консультаційні послуги безкоштовно українським громадянам наприклад, як легалізуватись, тобто у загальному щодо життя у Польщі.

Якщо йдеться про українську державу, то тут досить трудна справа, оскільки за зв’язки з діаспорою і дистрибуцію коштів відповідає тільки міністерство закордонних справ, і там немає досить прозорих конкурсних процедур. Якщо йдеться про Культурний фонд, то є грантові можливості, але, оскільки ми зареєстровані за кордоном, ми не можемо подавати заявку. Хоча фонд має на меті підтримку діаспори. Все, що ми робимо тут, це завдяки ініціативності українців, які тут є. Мені здається, що в Україні є проблема з можливістю на законодавчому рівні, щоб знести бар’єри, які перешкоджають нам прозоро співпрацювати з державою.

Скільки людей читають портал "Наш вибір"?

— Щороку кількість читачів збільшується. Ми стараємось відслідковувати теми, які цікавлять наших читачів, які цікавлять українців у Польщі. Минулого року у нас понад 400 тисяч унікальних читачів і 3 мільйони переглядів нашої сторінки. Щомісяця є близько 40-45 тисяч унікальних читачів нашого порталу. Якщо ми говоримо про портал, скерований до мігрантів, то я вважаю, що це досить добрий показник.

У Польщі з’явилося більше видань, ми бачимо, що є потреба. з’являються комерційні видання, а ми є соціальним проектом. Наша ідея — давати ту інформацію, яка дозволить людям знати про свою права. Часто українці, які приїжджають до Польщі, думають, що вони не мають прав. Крім того, є бізнес-проекти, які також несуть інформацію. Позитивно, що ми вже маємо серію порталів, які інформують українців про щоденне життя у Польщі.

Прослухати повну версію.

На фото — Мирослава Керик

Останні новини
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність між Ізраїлем і Сектором Гази та України, це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність між Ізраїлем і Сектором Гази та України, це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Увімкніть режим "у літаку": Стас Корольов видав альбом "Round 2: Цифровий Утікач"
Увімкніть режим "у літаку": Стас Корольов видав альбом "Round 2: Цифровий Утікач"
Новини по темі
Одвічний двобій між Качинським і Туском — Желіховський про місцеві вибори у Польщі
"Це приціл на майбутнє" — Попович про Коаліцію бронетехніки
Хтось скерував обурення польських фермерів проти України — Павел Боболович
Блокування польсько-українського напряму може призвести до збитків аграріїв на мільярд доларів за рік — Козаченко
"Польські фермери в полоні ілюзій". Боярчук про блокування кордону з Україною