Росія намагається нівелювати кримськотатарський фактор через корегування історії – експертка

Росія намагається нівелювати кримськотатарський фактор через корегування історії – експертка

Про те, як Росія маніпулює історичними фактами в окупованому Криму, в ефірі програми "Імператив"розповіла екс-генеральна директорка Бахчисарайського державного історико-культурного заповідника, координаторка проектів Кримського інституту стратегічних досліджень Ельміра Аблялімова.

Ведуча:

Юлія Чаплінська

В окупованому Криму зараз активно відбуваються археологічні розкопки та реконструкції історичних пам’яток, що суперечить міжнародному праву. Більше того, цілком можливо, що до моменту повернення Криму Україні частина історичних об’єктів вже не будуть підлягати реставрації. Ельміра Аблялімова, втім, вважає, що Росія зацікавлена в збереженні деяких об’єктів, які вписуватимуться в загальну ідеологію, яку хоче нав’язати Російська Федерація.

"Культура, історія, археологія та інші гуманітарні науки використовуються Російською Федерацією як інструменти їх політики. Тому в цій ситуації пам’ятники, які вписуються в загальну ідеологію, я думаю, будуть зберігатися досить добре, – пояснює експертка. – Ось ця ідеологема про те, що Крим був, є і буде завжди російським – цю ідеологему треба чимось обґрунтовувати, якимись історичними фактами".

Сама Ельміра Аблялімова притримується думки про те, що історія і всі її об’єкти мають цінність, незалежно від того, чи подобається нам ця історія, чи ні. Але в умовах окупованого Криму історія стає інструментом політики.

Експертка нагадала про висловлювання Володимира Путіна про те, що до кримських татар на території Криму проживали греки. Вона вважає, що ця ідеологема також "вписується" у ту картину світу, яку намагається створити Росія: про те, що кримські татари – не корінний народ на цих територіях.

"Я вивчала дослідження по Криму, які зараз проводяться російськими дослідниками. Вони – я вважаю, умисно – видаляють слово "кримські" з назви нашого народу "кримські татари". Вони кажуть "татарські пам’ятники", "татарські поховання", "татарські дослідники", – ділиться експертка. – Для чого це робиться?"

Ельміра Аблялімова  зауважила, що на території Російської Федерації є суб’єкт під назвою Татарстан, де проживають поволзькі татари.

"У нас спільна назва, татари. Але етногенез наш абсолютно різний. Ми, можливо, гілочки одного дерева, але ми різні, – розмірковує експертка. – Я думаю, що ці нововведення у вигляді виключення слова "кримські" з назви "кримські татари" – це теж така політика Росії з нівелювання кримськотатарського фактору, щоб у перспективі – не за 10 років, а далі – виключити фактор самовизначення кримських татар на цій території, а потім апелювати до того, що є Татарстан, де теж живуть татари, "займайте свою територію". У Росії нічого не робиться просто так".

Раніше правозахисниця розповіла, що в Криму досі триває "гібридна депортація" кримських татар.

Фото Уніан