Кому необхідні "штучні сльози" – пояснює лікар-офтальмолог

Кому необхідні "штучні сльози" – пояснює лікар-офтальмолог

Що таке "штучні сльози" і кому вони потрібні, в ефірі програми "Без стереотипів"пояснив лікар-офтальмолог Сергій Риков.

Ведуча:

Ірина Коваль

Кожна людина упродовж дня кліпає близько 10 тисяч разів. І це нормально. Очі закриваються і відкриваються майже кожні 10 секунд. А тепер пригадайте: коли ви тривалий час перебуваєте біля комп’ютера або довго розглядаєте щось у телефоні? Ви намагаєтеся не кліпати, бо ваші очі зосереджено дивляться на світлий екран. Як би це дивно не звучало, але саме в цьому ховається небезпека у вигляді хвороби сухого ока.

Наприкінці робочого дня ви відчуваєте, наче вам в очі насипали піску, може бути втома і легкий набряк, почервоніння або ж свербіж.

"Людина має кліпати 18-20 разів на хвилину. Коли людина кліпає, вона змащує рогівку салом, водичкою і муцином. Але коли людина працює за комп’ютером і виконує якусь певну роботу, вона зосереджується, забуває кліпати і кліпає десь 12 разів на хвилину, – пояснює офтальмолог. – Тому у таких випадках – це рекомендації світових офтальмологів – треба кожні дві години крапельки, які мають вміст гіалуронової кислоти. Ця кислота змащує рогівку і дає можливість їм нормально функціонувати".

Варто знати, що не лише комп’ютер може бути причиною синдрому сухого ока. Часто це можуть спричинити ліки, які ви приймаєте, сонячні промені і вітер, який несе пил. З віком люди відчувають зміни в усьому організмі, і очі – не виняток. Вологи в них стає менше, а хімічні речовини, які під час куріння потрапляють у кров, здатні викликати хвороби сухого ока.

Дієтологи говорять, що здорове харчування є одним з найкращих способів догляду за очима. Але якщо симптоми захворювання вже є – не варто чекати погіршення ситуації, краще підібрати штучні сльози, які допоможуть. Для цього завітайте до свого офтальмолога і обов’язково дотримуйтеся призначень лікаря.

Раніше лікар розповів, як контактні лінзи можуть завадити розвитку онкологічних захворювань.

Фото pixabay.com