Рішення МВФ щодо траншу Україні буде політичним — Вишлінський

Рішення МВФ щодо траншу Україні буде політичним  — Вишлінський

Рішення Міжнародного валютного фонду  щодо траншу Україні буде політичним, переконаний виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський. Про це він повідомив в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку".

Ведучі:

Дмитро Хоркін, Тамара Гусейнова

"З боку Міжнародного валютного фонду буде політичне рішення, оскільки і ситуація в Україні є турбулентною через політичні причини", — зазначив Гліб Вишлінський.

Вишлінський зауважив, що "ця програма МВФ, яка є короткою, річною, проміжною програмою між попереднім урядом та новим, який буде сформовано за результати парламентських виборів, була спрямована на те, аби забезпечити макроекономічну та фінансову стабільність, щоб Україна проводила більш-менш відповідальну політику. Важливим був також запуск Вищого антикорупційного суду".

Експерт також наголосив, що кримінальна відповідальність про незаконне збагачення, скасована Конституційним Судом, не була передумовою для цієї місії МВФ.

"Зараз ситуація є більшою мірою політичною. Питання щодо незаконного збагачення від самого початку не було передумовою для цієї місії МВФ, яка була запланована на травень, Це було передумовою старої програми. І свого часу ця домовленість з МВФ була виконана. Фактично рішення Конституційного суду означало відмову від того, що було виконано раніше. Тобто, з одного боку, це є порушенням, але по формі це є питанням, оскільки це не безпосередньо умовою цього перегляду", — сказав він.

Зазначимо, 21 травня в Україні розпочала свою роботу місія Міжнародного валютного фонду, яка прибула для того, аби оцінити реформи, окреслені у межах програми співпраці України та Міжнародного валютного фонду та вирішити, чи надавати Україні новий транш у розмірі 1,3 мільярда доларів.

Серед основних вимог МВФ до України було підвищення ціни на газ, проведення реформи у банківському секторі, зменшення розміру дефіциту державного бюджету, а також запровадження кримінальної відповідальності за незаконне збагачення, яку Конституційний суд визнав неконституційною.

Експерти також вважають, що робота місії та ймовірність ухвалення нею позитивного рішення щодо України залежать від розпуску Верховної Ради та відставки прем'єр-міністра України Володимира Гроймана.

Нагадаємо, 19 грудня Рада директорів Міжнародного валютного фонду ухвалила програму допомоги stand-by для України на 14 місяців на загальну суму 3,9 млрд доларів. Перший транш кредиту на суму 1,4 млрд доларів надійшов до міжнародних резервів НБУ вже 21 грудня.

Прослухати повну версію. 

На фото — місія МВФ, Reuters