У Криму досі триває "гібридна депортація" кримських татар – Таміла Ташева

У Криму досі триває "гібридна депортація" кримських татар – Таміла Ташева

У студії Українського радіо про депортацію і сучасні репресії щодо кримських татар з боку окупаційної влади розповіла правозахисниця, засновниця громадської ініціативи "Крим SOS" Таміла Ташева.

Ведуча:

Вікторія Єрмолаєва

Депортація кримських татар, яку визнано геноцидом, триває і зараз. Як стверджує Таміла Ташева, після 2014 року коли РФ взяла під "ефективний контроль" територію півострову, де впроваджується російське законодавство, з перших днів там порушувались права людини.

"Напевно що такою першою символічною жертвою Російська Федерація зробила Решата Аметова, який після одиночного пікету перед будинком кримського уряду був спочатку викрадений так званою "кримською самообороною", яка контролювалася російською владою, а потім через деякий час його знайшли закатованим і мертвим. І це фактично показує, яким чином окупаційна влада ставиться до кримських татар. Якщо проаналізувати кількість порушень, які відбуваються в Криму, кількість обшуків, арештів, кримінальних справ, то переважна більшість з них є проти кримськотатарського народу", – стверджує правозахисниця.

Вона наводить дані, що з  163-х кримінальних справ, які заведені на території півострову, 95 – проти кримських татар. З цих 163 справ 123 людини знаходиться в місцях позбавлення волі, і серед них – 64 представники кримськотатарського народу. 15-х людей, яких наразі вважають насильницьки зниклими, 12 – також кримські татари.

 

Читайте також: Під час депортації загинуло 46% кримських татар — Ескендер Барієв

 

"Ми бачимо, що окупаційна влада залякує нелояльне до себе населення, яке з самого початку не визнавало дій Росії на території Криму. Спочатку влада намагалася підкупити керівництво кримських татар, членів Меджлісу, потім почали створювати якісь паралельні структури, для того щоб показати певну альтернативу, і коли й цей сценарій не виправдався, вони почали масові репресії проти кримських татар, для того, щоб це населення або виїхало з території півострову, або там залишилось і мовчало", – характеризує події Таміла Ташева.

Правозахисні організації називають це явище "гібридною депортацією".

Якщо в 1944 році кримських татар саджали у товарні вагони і всіх вивезли, то зараз створюються умови, при яких кримські татари змушені покидати півострів. Близько 27 тисяч людей виїхали за період окупації з Криму, але ці цифри для невеликого 350-тисячного народу є доволі великими.

Крім того, Росія продовжує пропагувати на території півострова думку про те, що кримські татари є зрадниками.

"Окупаційна влада намагається максимально маргіналізувати цей народ в очах у решти населення, навішуючи свої ярлики "екстреміст", "терорист", "диверсант", тобто створюючи образ як зовнішнього ворога, так і внутрішнього ворога у Криму,  говорить Таміла.  Крім того, вони впроваджують це навіть у навіть систему освіти. Підручник за 10 клас з історії Криму, у  якому кримських татар зобразили як колаборантів, які буцімто під час другої світової війни масово йшли на співпрацю з німецькою окупаційною владою".

При цьому, були тисячі військових кримськотатарської національності, які воювали на фронті на боці Червоної армії.

На думку Таміли Ташевої, зараз триває фактична колонізація Криму, як було після 1783 року, коли Крим був вперше анексований Російською Імперією (руйнування держави кримських татар Кримського Ханства).

"Після депортації була друга хвиля колонізації, і зараз ми бачимо насильницькі дії по зміні етнічного складу населення у Криму. Це можна розглядати з погляду міжнародного кримінального права, як злочини проти людяності",  підсумовує правозахисниця.

Прослухати програму повністю ви можете за посиланням.

Фото: LB.ua

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
10 років тому в Україні фактично почалася нова світова війна — Їжак
Саваневський: Телеграм – це помийка, а не джерело інформації
Герус: Рішення щодо зміни тарифів не існує, проте варто економити електрику в пікові години
"Без демобілізації": народні депутатки про плюси та мінуси ухваленого законопроєкту про мобілізацію
Смоленська трагедія організована Росією — авіаексперт про катастрофу польського президентського літака