Основні проблеми мовного закону – небажання вивчати українську і міфи про "мовний патруль" – активістка

Основні проблеми мовного закону – небажання вивчати українську і міфи про "мовний патруль" – активістка

Президент підписав закон про мову. Як він впроваджуватиметься в ефірі "РанокПРО"розповіла Анастасія Розлуцька, мовна активістка, засновниця проекту "Є-МОВА".

Ведучі:

Ольга Бабчук, Павло Туптинський

Анастасія Розлуцька розповіла, що закон має вступити в дію з липня 2019 року, тобто передбачено два місяці на виконання певних норм, передбачених законом.

"Закон забезпечує певний перехідний період. Він не може одразу вступити в дію, – пояснила активістка. – Наразі починається довгий проектний перехідний період. До жовтня мають бути сформовані відповідні уповноважені інституції. Далі – розроблені відповідні додаткові нормативно-правові документи для регулювання та допомоги функціонування цьому закону. Є питання програми, за якою будуть складатися іспити. Усі випуски реклами мають перейти повністю на українську мову".

Повноцінний моніторинг виконання норм закону, зазначила Анастасія Розлуцька, почне здійснюватися вже з 2020 року.

Активістка зауважила, що якщо моніторити ЗМІ та соціальні мережі, можна помітити певний розкол у суспільстві, адже поширюються два протилежні меседжі стосовно цього закону.

"Насправді проблема глибша: є проблема несприйняття, небажання вивчати іншу мову. Тут ми матимемо багато проблем з небажанням, – вважає активістка. – Друга проблема – це міфи, які зараз поширюються в інтернеті: про мовний патруль, про кримінальну відповідальність і про те, що закон втручається у приватне життя і утискає права інших мов".

Активістка вважає, що треба свідомо розвінчувати міфи про закон для того, щоб його сприйняли у суспільстві.

"По-перше, в законі не закладалося ні об’єднавчої, ні роз’єднавчої функції. По-друге, в законі не закладалося жодної функції, яка б стосувалася того, щоб піднести українську і принизити якусь іншу мову. Закон стосувався нормативного урегулювання розвитку, утвердження і поширення української мови", – розповіла Анастасія Розлуцька.

Раніше експерт розповів, що існує імовірність того, що мовний закон не будуть виконувати.