Утиски ЛГБТ-спільноти шкодять економічній привабливості України – активіст

Утиски ЛГБТ-спільноти шкодять економічній привабливості України – активіст

Україна опинилася на 35 місці з 49 у рейтингу прав ЛГБТ в Європі. Чому так сталося та на що це впливає, в ефірі "РанокПРО" розповів Іван Терещук, фахівець зі зв’язків з громадськістю ГО Асоціація ЛГБТ "ЛіГА".

Ведучі:

Ольга Бабчук, Павло Туптинський

Активіст пояснив, що права, які недоотримують представники ЛГБТ-спільноти, умовно можуть бути поділені на декілька "пакетів".

"По-перше, це права, які недоступні через відсутність цивільного партнерства. Наприклад, я не можу бути похованим разом з партнером на одній сімейній ділянці. Або ж не можу спадкувати партнеру як член родини і повинен буду сплатити більш високі податки. Не можу приймати рішення у кризових ситуаціях, наприклад, коли партнер у реанімації. Це я ще не кажу про всиновлення чи сімейне кредитування", – пояснив Іван Терещук.

Другою частиною таких недоотримуваних прав можна назвати захист від дискримінації та злочинів на ґрунті ненависті за ознаками сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності.

"Наразі у законі України про заходи запобігання та протидії дискримінації ці ознаки зашифровані реченням "та інші ознаки", що ускладнює ідентифікацію злочину", – пояснює активіст.

Іван Терещук вважає, що, в контексті ЛГБТ-спільнот, Національна поліція наразі не захищає права людини.

"Нещодавно у місті Дніпро поліція скоїла напад на гей-клуб. Вони прийшли посеред ночі, поклали відвідувачів обличчям до підлоги та протримали людей у такому становищі декілька годин, глузливо висловлюючись щодо їх сексуальної орієнтації. По завершенню цього "спецзаходу" у відвідувачів та хазяїв клубу зникла частина речей, що не увійшли до переліку конфіскованого", – ділиться активіст.

Також активіст стверджує, що поліція умисно затягувала з відкриттям проваджень щодо скоєних нападів на офіс їх організації.

"За останнє півріччя праворадикалами було скоєно декілька нападів на офіс Асоціації у Миколаєві. Поліція навмисно тягнула з відкриттям провадження. Аналогічна ситуація в Одесі: наші співробітники отримали телефонні погрози від певних осіб. Минуло вже півроку, та провадження досі не відкрито, – ділиться Іван Терещук. – Таке ставлення поліції формує відчуття безкарності. Тож напади будуть продовжуватися".

Він зазначає, що таке утиски ЛГБТ-спільноти в Україні позначаються на співпраці з країнами-партнерами та міжнародним бізнесом.

"Наприклад, компанія Grindr – це сервіс знайомств для чоловіків, що мають сексуальні стосунки з чоловіками – припинила свою роботу в Україні, оскільки, за їх спостереженнями, наша країна не є безпечною для ЛГБТ-людей. Тож дії чи бездіяльність поліції та певних угруповань несуть шкоду репутації країни та її економічній привабливості", – переконаний Іван Терещук.

Раніше експерт розповів, що депутати не хочуть схвалювати законопроекти, де згадується гендер.

Марш рівності в Києві 2017 року. Фото Радіо Свобода