"Треба бути генієм для того, щоби бути лікарем" — аналітик про нові тести в медичних вишах

"Треба бути генієм для того, щоби бути лікарем" — аналітик про нові тести в медичних вишах

Українські студенти-медики обурені пропозицією МОЗ складати тести американського зразка. Втім, застосування тестів, які потребують найвищого рівня знань може бути запорукою підвищення професійної цінності майбутніх українських медиків — вважає Олена Шкарпова, медіадиректор незалежної аналітичної платформи VoxUkraine.

Ведуча: Христина Стець

Міністерство охорони здоров’я вважає, що українських тестів недостатньо для того, щоб визначити кваліфікацію майбутніх лікарів, тому для студентів медуніверситетів пропонують запровадити американський тест перевірки знань. Олена Шкарпова вважає, що ця практика — чи не єдиний метод, який допоможе відібрати лише найкращих лікарів.  Адже сучасні українські тести "Крок" є недосконалими і відповіді на них можна вільно знайти в інтернеті.

Вона бачить проблему в усіх етапах навчання українських студентів, починаючи зі вступу:

"Студентів беруть зі 150 балами ЗНО з 200 можливих — тобто з не дуже гарними знаннями беруть, потім викладачі, які самі обирають стратегію навчання, потім тест який можна зазубрити, і ще нема якісних клінічних баз для практичного навчання. В результаті маємо неякісних лікарів", — говорить експертка.

Змінити ситуацію, на думку аналітика, можна лише якщо МОЗ введе якийсь жорсткий тест, до якого всім треба буде підтягуватися — і викладачам і студентам, можливо навіть доведеться менше студентів брати і підняти ціну.

"У Швеції абітурієнт повинен мати 200 з 200 балів, і тільки потім може стати до черги, і це не є гарантією що ти будеш навчатися, — говорить Олена Шкарпова. —  Жорсткий тест стане випробуванням не тільки для студентів, а й для викладачів і вишів. Корупційно вплинути на результати тесту неможливо, тому що ти його складаєш і відправляєш у США. Викладачі переймаються оцінками якості навчання, вони теж будуть вивчати англійську і інтегрувати іноземні підручники в процес навчання та змушувати студента більше навчатися. Треба бути справді генієм для того щоб бути лікарем", — підсумувала гостя студії.

Прослухати програму повністю можна на сайті Українського радіо.