Активісти-антикорупціонери просять США застосувати санкції до Авакова та Луценка — коментує Дарія Каленюк

Активісти-антикорупціонери просять США застосувати санкції до Авакова та Луценка — коментує Дарія Каленюк

Вчора, 14 березня, 20 громадських організацій подали заяву в Мінфін США з вимогою накласти персональні санкції проти Юрія Луценка та Арсена Авакова в рамках Глобального акту Магніцького.

Як пояснила Дарія Каленюк, виконавча директорка Центру протидії корупції, до Генпрокуратури та МВС активісти вийшли через побоювання того, що очільники найбільших правоохоронних структур, попри незадоволення ними в суспільстві, продовжуватимуть свою політичну діяльність.

Ведуча: Христина Стець

Цьому передували заяви Роберта Джуліані, адвоката Дональда Трампа, який звинуватив українського депутата Сергія Лещенка у впливі на вибори американського президента. Дарія Каленюк переконана: Юрій Луценко увів американця в оману.

"Луценко та Аваков збираються переродитися в політиці і нікуди не збираються йти. Генпрокурор набрехав Джуліані про якусь надзвичайну змову українців у виборах президента США, таким чином, втягнувши Україну у внутрішньополітичні конфлікти у США", — говорить діячка.

Дарія Каленюк вважає, що Юрій Луценко серйозно нашкодив Україні своїми заявами — США відкликали посла, а про Україну за океаном нині говорять не в контексті війни чи потреби санкцій щодо РФ, а в контексті скандалу навколо виборів американського президента.

Крім того, на пікет до ГПУ прийшли представники ініціативи "Хто замовив Катю Гандзюк", адже замовників убивства активістки досі не покарано.

"Ми назбирали разом з правозахисними організаціями факти про 55 нападів на активістів, і в жодному з них не було розслідувано і покарано замовників, і це були напади з 2017 року",  — говорить Дарія.

Біля будівлі ГПУ активісти розклеїли обмежувальну стрічку і написали, що це токсичний заклад, доки там буде перебувати чинний генпрокурор. Біля Міністерства внутрішніх справ їм цього зробити не дали:

"Поліція в касках почала утискати і нападати на активістів, затримали Віталія Шабуніна і Марину Хромик. Почалася фізична провокаія з боку поліції, для чого це було робити, я не можу зрозуміти", — говорить виконавча директорка Центру протидії корупції.

Вона сподівається, що президент Володимир Зеленський позбудеться обох одіозних керівників правоохоронців, адже своїми політичними амбіціями вони несуть загрозу в першу чергу його репутації.

"Реінкарнація" Авакова в політиці з новим президентом — це програш для всієї країни, коли буде продовжуватися синергія поліції, прокуратури і організованої злочинності. Для Зеленського отримати Луценка на посаді, скажімо, прем’єр-міністра —-  це суїцид, це плювок в обличчя виборців. Луценко — це один із перших тестів Зеленського", — говорить Каленюк.

Юрій Луценко за законом має право бути генпрокурором до 2022 року, одним з інструментів його звільнення може бути голосування у Верховній Раді, однак для цього необхідно мати більшість.

"У Авакова —  величезний вплив, його можна було б називати віце-президентом України. Він керує найбільшою правоохоронною структурою України, сотні тисяч силовиків у його підпорядкуванні, це дуже впливова особа, але це особа — представник старої влади. Щоб "переродитися" він має підтримку парламенту восени",  — зазначає експертка.

Слухати розмову повністю можна за посиланням.