Морський трибунал ООН повністю не погодиться з вимогами України — Бабін

Морський трибунал ООН повністю не погодиться з вимогами України — Бабін

Морський трибунал ООН повністю не погодиться з вимогами України у справі про незаконне затримання Росією 24 українських моряків, вважає провідний науковий консультант Інституту законодавства Верховної Ради України, професор, юрист-міжнародник Борис Бабін. Про це він повідомив в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку".

Ведучий:

Богдан Буткевич

"Сьогодні Україна зайняла позицію звернення до міжнародних організацій на міжнародних судових установ. Триває процес у Європейському суді з прав людини, але я не впевнений, що це якось ефективно вплине на долю полонених. На сьогодні Європейський суд вимагає, щоб їх лікували. Ця справа буде розглядатися роками", — зазначив Борис Бабін.

Бабін не очікує, що Морський трибунал ООН повністю погодиться з вимогами України.

"Також Україна звернулася до трибуналу з морського права, щоб він запровадив заходи щодо кораблів так їх екіпажів. Росіяни заперечують юрисдикцію трибуналу і кажуть, що були військові події, а ми — що це акція захоплення кораблів. Ми мали це зробити трохи раніше, проти ми праві, і подивимось, яку позицію займе трибунал. Я не очікую, що він повністю погодиться з нашими вимогами. Оголошення буде 25 травня", — прокоментував він.

Бабін наголосив, що ключовим механізмом визволення заручників завжди є обмін.

"Ключовим механізмом визволення заручників завжди є обмін, а питання юридичного та політичного тиску є вторинними, хоча і важливими. Ми маємо щось запропонувати росіянам на обмін", — сказав він.

Читайте також — Рішення Морського трибуналу ООН сприятимуть подальшим санкціям проти Росії — Батозський

Як повідомляється, 10 травня у місті Гамбург (Німеччина) проходило слухання Міжнародного трибуналу з морського права за позовом України проти РФ у справі про незаконне затримання 24 моряків. Засідання тривало три години. Представники Російської Федерації з’явилися. Рішення трибуналу буде оприлюднено 25 травня.

Нагадаємо, 25 листопада минулого року українські кораблі в Азовському морі захопив спецназ Росії, кораблі з екіпажами були доставлені в Керч. Пізніше в окупованому Сімферополі суд арештував і звинуватив українських моряків у порушенні кордонів Росії. Згодом їх відправили до московських СІЗО.

17 квітня Лефортівский районний суд Москви продовжив термін арешту всім 24-м українським військовополоненим морякам.

Прослухати повну версію.

На фото — Борис Бабін, ua.krymr.com