Доступ до Інтернету в об’єднаних територіальних громадах

Доступ до Інтернету в об’єднаних територіальних громадах

У яких місцях селах можна користуватися Інтернетом безоплатно? Де є wi-fi? Які послуги за допомогою Інтернету можна отримати у громаді? Чи має громада власний сайт, сторінку у ФБ або інших соцмережах? На зв’язку Києвом - Херсон і Суми.

Ведучий: Юрій Табаченко

Херсон
1. Валентина Костенко, сільський голова Великокопанівської сільської ради
2. Анна Довженко, фахівець з розвитку територій та інвестицій Великокопанівської сільської ради Херсонської області

Суми
1. Карен Агаджан-Гонсалес, консультант з комунікації офісу реформ у Сумському
регіональному відділенні Асоціації міст України

Ведучий: якої якості Інтернет ви маєте?
Валентина Костенко, сільський голова Великокопанівської сільської ради
В нашу ОТГ, з центром у селі Великі Копані, ввійшло три села. Я не скажу, що в нас все погано з Інтернетом, ні, навпаки. На сьогодні наші жителі мають доступ, майже 90 відсотків, до швидкісного Інтернету, тому що село Великі Копані – одне і заможніх сіл, із сіл, які всі новації притягують до себе, тому у нас швидкісний Інтернет є майже по всьому селу. У нас декілька провайдерів. Є швидкісне волокно, до якого мають доступ майже всі жителі громади. Трішки гірше у селищі Абикосівка, тому що це село віддалене від центру, але сьогодні теж провайдер заходить туди, проводить роботи і доступ до Інтернету буде 100 відсотків. І село Добросілля має три провайдери, які працюють – один проводить будівельні роботи. Тож за певний час, впродовж місяця, люди матимуть швидкісний Інтернет – 100 мегабіт на кожного користувача. Апарат сільської ради теж має швидкісний Інтернет.
Ведучий: яка ситуація з Інтернетом у Сумській області?
Карен Агаджан-Гонсалес, консультант з комунікації офісу реформ у Сумському регіональному відділенні Асоціації міст України:
У Сумській області якщо ОТГ велика і сформована на базі міста чи селища міського типу, районного центру, то ситуація там, звичайно, значно краща. Як показує практика, то ситуація краща по всій території ОТГ, оскільки провайдер заходить в адміністративний центр і починає працювати вже на всій території громади. Наприклад у Краснопіллі, попри те, що воно розташоване у прикордонній ділянці області, але при цьому має непогану ситуацію з Інтернетом.
Крім цього, у нас є кейси дуже потужних великих міських територіальних громад, таких, як Тростянецька міська ОТГ. У ній є декілька публічних зон wi-fi, в тому числі і в Центральній районній лікарні. І, крім цього, вони зараз вивчають можливості використання автоматизованих системи управління у своїх закладах освіти. Але невеликі сільські ОТГ, які розташовані далеко від обласного центру, від своїх районних центрів, то ситуація там, звичайно, значно гірша, оскільки дуже багато ОТГ розташовані саме в прикордонні, безпосередньо на кордоні, там ситуація погана не тільки зі швидкісним доступом до дротового Інтернету, але й до безпровідного Інтернету. Тобто 3G покриття там майже немає. Часом ОТГ використовують супутниковий Інтернет для власних потреб.   
Ведучий: проблема залучити провайдера у невеликий населений пункт, де мало користувачів, тому що дорого тягти туди лінію. Як ви розв’язали цю проблему?
Валентина Костенко, сільський голова Великокопанівської сільської ради
Село Великі Копані – це село, яке прославляється не тільки своїми людьми, а й великим гуртовим сільгоспринком. На сьогоднішній день не ми шукаємо провайдерів, а провайдери приходять до нас зі своїми пропозиціями, щоб завести свій Інтернет до нас у село. Але ми об’єднана громада, а це не одне село Великі Копані, а це й села, які входять до нашої громади. Тому нашою першою вимогою до провайдерів стоїть те, щоб вони спочатку проводили роботи у цих маленьких селах, які приєдналися до нашого села, а вже потім ми даємо дозвіл провести роботи з проведення сучасного Інтернету і в нашому селі.
Анна Довженко, фахівець з розвитку територій та інвестицій Великокопанівської сільської ради Херсонської області:
Ми в громаді плануємо створити зони відпочинку, де буде вільний доступ до вільного Інтернету.