І Зеленський, і Порошенко зацікавлені у дострокових виборах до Ради — Юсов

І Зеленський, і Порошенко зацікавлені у дострокових виборах до Ради — Юсов

Експерт і політик Олександр Солонтай та політичний оглядач, директор Школи відповідальної політики Андрій Юсов в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" проаналізували ситуацію довкола передачі влади та інавгурації новообраного президента України Володимира Зеленського та зауважили, хто зацікавлений у дострокових виборах і чи важливо, аби парламентські вибори проходили за новим Виборчим кодексом.

Ведучий:

Роман Коляда

"Позиції Порошенка і Зеленського на вибори до Верховної Ради будуть різними і залежатимуть від того, якими чином відбудеться передача влади. Наразі вони фактично змагаються за третій тур виборів. Головна подія у політичному житті країни — це вибори до Верховної Ради. Це головний орган країни. І все, що відбувалось у першому та другому турі виборів прямо впливає на третій тур", — зазначив Олександр Солонтай.

Андрій Юсов висловив думку, що наразі новообраний президент Володимир Зеленський буде звинувачувати у всіх проблемах не тільки попередника-президента, а також і парламентську більшість, і це впливатиме на рейтинги.

"Щодо публічного протистояння Верховної Ради та Зеленського, то у Зеленського стартові позиції значно вищі, враховуючи традиційно невисокий рівень недовіри до Верховної Ради. Поки що президент Зеленський буде звинувачувати у всіх проблемах не тільки попередника-президента, а також і парламентську більшість. Цей політичний серіал до жовтня зможе підтримувати рейтинги в Зеленського, і Порошенка", — сказав він.

Політичний оглядач вважає, що Петро Порошенко також зацікавлений в дострокових парламентських виборах, оскільки альтернативні політичні проекти, орієнтовані на його електорат, так будуть у більш складних умовах.

"Порошенко теж певною мірою зацікавлений у дострокових виборах. Якщо вибори відбудуться достроково, то альтернативні проекти, які бути на його електоральному полі (ні проект Гройсмана, ні проект Кличка, ні проект Вакарчука) будуть у значно складніших умовах", — прокоментував Юсов.

Юсов наголосив, що наразі важливою є не дата парламентських виборів, а чи будуть вони відбуватись за новим Виборчим кодексом.

"Для виборців, для України декілька місяців погоди на роблять, а ось те, за якими правилами відбудуться парламентські вибори, це дуже важлива річ. Важливо, аби політики не забули про проголосований у першому читані проект нового Виборчого кодексу. Він є, він прогресивний, і є очікування суспільства. І українське суспільство має розраховувати на відкриті пропорційні вибори", — зауважив він.

Нагадаємо, 30 квітня Центральна виборча комісія оголосила результати повторного голосування 21 квітня 2019 року з чергових виборів президента України. Новобраним президентом України став Володимир Зеленський, за якого проголосували 73,22% виборців (13 541 528 голосів).

Новообраний президент вступає на пост не пізніш як через 30 днів після офіційного оголошення результатів виборів.

Чергові парламентські вибори в Україні призначені на 27 жовтня 2019 року.

Прослухати повну версію. 

На фото — пленарне засідання Верховної Ради, portal.rada.gov.ua