Частина країн виступає за надання Україні більшої перспективи членства у ЄС — журналіст УР

Частина країн виступає за надання Україні більшої перспективи членства у ЄС — журналіст УР

На ювілейному  саміті Східного партнерства, яке відбувається сьогодні у Брюсселі, частина країн-членів Європейського Союзу виступає за надання Україні, Молдові та Грузії  більшої перспективи членства у ЄС.  Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" повідомив журналіст Українського радіо Роман Кот.

Ведучий:

Роман Коляда

"Наразі (станом на 13:00) зустріч міністрів закордонних справ триває. Перед зустріччю вже було кілька важливих для України заяв, зокрема, щодо запровадження диференційованого підходу для країн Східного партнерства, оскільки, очевидно, що Україна, Молдова та Грузія значно просунутися у цьому питанні, на відміну від Білорусі, Азербайджану та Вірменії. Частина країн ЄС виступає за те, аби надавати цим країнам більшу перспективу членства у Євросоюзі, однак нараз немає єдності щодо цього питання серед країн-членів ЄС", — зазначив Роман Кот.

Журналіст Українського радіо прокоментував заяву міністра закордонних справ Чехії Томаша Петржічека.

"Була також заява міністра закордонних справ Чехії Томаша Петржічека, який наголошував на стратегічній перспективі для трьох держав, серед яких і Україна. Подібну перспективу підтримують переважно ініціатори Східного партнерства, насамперед, Польща та Швеція", — сказав Кот.

Як повідомляється, у Брюсселі 13-14 травня проходять заходи до 10-ї річниці Східного партнерства.

13 травня під головуванням Високого представника ЄС Федеріки Могерині відбувається (початок о 13.00 за Києвом)  спільне засідання міністрів закордонних справ країн ЄС та керівників зовнішньополітичних відомств країн-партнерів — Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови й України.

Крім того, о 15.00 за Києвом очікується брифінг Павла Клімкіна.

На зустрічі йтиметься про прогрес у виконанні рішень саміту Східного партнерства, який відбувся у листопаді 2017 року, виконання порядку денного за програмою "Досягнення 2020".Міністри також визначать пріоритети розвитку співпраці між ЄС і країнами-партнерами на наступні роки

Прослухати повну версію.

Фото — uazmi.org