Кошель: Україні не варто переходити на електронне голосування, поки немає довіри до виборів та їх результатів

Кошель: Україні не варто переходити на електронне голосування, поки немає довіри до виборів та їх результатів

Наразі Україні не варто переходити на електронне голосування, поки не буде довіри до виборчих процесів і до результатів голосування, переконаний голова правління Комітету виборців Українців, політолог Олексій Кошель. Про це він повідомив в ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат", прокоментувавши розробки компанії Microsoft, які спрямовані на безпечну систему електронних виборів.

Ведучі:

Тетяна Дем’яненко, Владислав Красніцький

"Електронне голосування існує лише в одиницях країн. Прикладом є Естонія, але у ній паралельно існує старий паперовий спосіб голосування", — зазначив Олексій Кошель.

Кошель зауважив, що до електронного голосування виникає багато запитань, насамперед, це питання кібербезпеки.

"До електронного голосування виникає багато запитань. Перше — це питання кібербезпеки. До того часу, поки у нас триває війна з Росією, серйозні ризики кібератак будуть зберігатись завжди. Але ми розуміємо, що з часом ми можемо перейти на достатнього безпечні системи", — прокоментував він.

Голова правління КВУ наголосив, що наразі Україні не варто переходити на електронне голосування, поки не буде довіри до виборчих процесів і до результатів голосування.

"Але є інша проблема недовіра громадян до виборів та до процесу голосування. І політики постійно спекулюють на цій тематиці. До того часу поки існує недовіра громадян до виборчих процесів та підрахунку голосів, до того часу не можна запроваджувати електронні системи, тому що недовіра до них так буде колосальною. Я переконаний, що навіть при найбільш захищених електронних механізмах, які пропонує система Microsoft, нам зараз не варто переходити на електронне голосування, поки не буде довіри до виборчих процесів і до результатів голосування", — сказав Кошель.

Як повідомляється, компанія Microsoft розробляє програмне забезпечення, яке дозволить процес голосування на виборах безпечним, а саме: таким, що перевіряється та піддається надійному аудиту. Це дозволить модернізувати виборчу систему у всьому світі, щоб убезпечити виборчий процес від зовнішнього втручання. Реєстрація бюлетенів відбуватиметься у зашифрованому вигляді.

Прослухати повну версію.

На фото — Олексій Кошель, facebook