Що варто знати про кредитування та як убезпечити себе від боргової ями — пояснює експертка

Що варто знати про кредитування та як убезпечити себе від боргової ями — пояснює експертка

Експертка з захисту прав споживачів фінансових послуг Тетяна Грищенко в ефірі Українського радіо в програмі "Safe" розповіла, що варто знати про кредити, їхні види та якими є правила безпеки у системі кредитування.

Ведуча:

Ірина Славінська

Споживчий кредит — це ті кошти, які надаються позичальнику на особисті потреби. ці кошти надають банки та інші фінансові установи, наприклад, ломбарди, фінансові компанії (надавачі короткострокових кредитів) та кредитні спілки. Ці кошти потрібно повертати і сплачувати відсотки та інші комісії за користування грошима, які ви отримали.

Найтиповіший міф про кредит — це те, що це боргова кабала, що це та боргова яма, з якої позичальник не може вибратися. Якщо ви сумлінний позичальник і виконуєте всі умови договору, то у жодному випадку колектори за вами бігати не будуть.

Кредитні спілки — це той вид фінансових установ, який, напевно,є найменш відомим пересічним споживачам. На відміну від банків, ломбардів, фінансових компаній, вони дуже мало себе рекламують. Вона надає кредити тільки своїм членам за рахунок тих коштів, які вона отримала як вклад від інших свої членів.

У магазинах, які пропонують товари у розточку під 0%, цей нуль насправді не є нулем. Навіть якщо процентна ставка буде 0,001% річних, але до цієї процентної ставки банк чи інша фінансова установа буде додавати щомісячну комісію, яка буде становити близько 3-4% від суми кредиту. потрібно враховувати, що береться та сума кредиту, яка була вами отримана. Якщо порахувати всі ці витрати на комісію, на процентну ставку, то реальна річна процентна ставка буде 100% річних і навіть вище.

Інформацію щодо процентної ставки, комісії можна побачити у паспорті споживчого кредиту. Це та інформація, яка має бути надана вам фінансовою установою до укладення договору. Це 2-3 сторінки інформації, які мають надані вам, коли ви приходите на консультацію і запитуєте про отримання споживчого кредиту.

Крім того, певну інформацію банку маєте надати і ви. Залежно від суми кредиту і на який строк можуть бути різні вимоги до такої інформації. Як мінімум, це паспорт та ідентифікаційний код. Також може бути довідка про доходи, довідка з місця роботи. Пам’ятайте, що заборонено рекламувати кредит як такий, що надається без будь-якого документального підтвердження кредитоспроможності постачальника.

Позичальник має право відмовитися від договору споживчого кредиту, який він уклав протягом 14 днів, навіть якщо він отримав гроші на руки. Єдиний виняток — це кредити, за якими були укладені нотаріально посвідчені договори застави. У цьому випадку ви можете лише погасити кредит достроково. Якщо ви сплатили якусь комісію, то банк зобов’язаний вам її повернути. За це не передбачені штрафи чи пені.

Прослухати повну версію.

Фото — pexels.com