Найбільший хакерський злам криптобіржі в історії може виявитися аферою – юрист криптовалюти

Найбільший хакерський злам криптобіржі в історії може виявитися аферою – юрист криптовалюти

Екс-"найзахищеніша валюта світу", криптовалюта, виявилася не такою вже й захищеною. Одна з найбільших у світі криптовалютних бірж Binance повідомила про масштабний злам хакерами і крадіжку з її платформи понад 40 млн доларів. Це найбільший злам в історії криптовалюти, а минулого року було зафіксовано найбільшу кількість крадіжок в історії криптобірж – лише за перші 9 місяців з криптобірж було виведено майже 1 млрд доларів. Чи призведуть хакерські атаки до смерті криптовалюти, в ефірі "РанокПРО" відповів Артем Афян, юрист криптовалюти.

Ведучі:

Ярина Скуратівська, Євген Павлюковський

Артем Афян сумнівається в тому, що "найбільший в історії злам криптобіржі" дійсно є хакерським зламом.

"За однією з версій, це не наймасштабніший злам, а афера. Біржі у сфері криптовалют створені людьми, новими для фінансового ринку, де не такий сильний нагляд держави. Тому набагато більшою проблемою, ніж хакерські атаки, для криптовалют є маніпуляція ринком та афери. Існує імовірність того, що керівництво біржі намагалося виправити своє скрутне становище", – пояснює юрист.

На думку Артема Афяна, вразливість криптобірж до хакерських атак не набагато більша, аніж у звичайних бірж.

Також він вважає, що хакерські атаки навряд стануть критичною загрозою для криптовалют, адже разом з методами хакінгу розвиваються і методи захисту від них.

"Це гонка озброєнь. Вона завжди буде, в усіх абсолютно сферах. Тому я думаю, що до падіння криптовалют може бути ціла низка причин, а хакерська загроза з них далеко не основна, – наголосив юрист. – На мою думку, найбільшою проблемою є маніпуляції на цьому ринку, тому що величезні партії криптовалют сконцентровані на окремих гаманцях. Фактично, десь 50% усієї криптовалюти біткоїна контролюють десь 10 гаманців. Це означає, що в принципі ці люди можуть маніпулювати ринком і використовувати усі коливання курсу на користь собі".

Нагадаємо, минулого року в Україні інвестування в криптоактиви було одним з найпопулярніших напрям інвестування.

Фото pixabay.com