Безвіз давали не Порошенку, а Україні, скасовувати його немає підстав — Сергій Сидоренко

Безвіз давали не Порошенку, а Україні, скасовувати його немає підстав — Сергій Сидоренко

Підстав для скасування безвізового режиму з Євросоюзом немає, втім недотримання норм законодавства може стати причиною відмови у в’їзді, — переконаний Сергій Сидоренко редактор видання “Європейська правда".

 

Ведуча:

Тамара Гусейнова

 

Кількість відмов у в’їзді в Євросоюз для українців зросла, адже сам безвізовий режим не означає, що можна халатно відноситися до міграційних процедур і збору документів.

Зі зміною влади в Україні Сергій Сидоренко цього не пов’язує жодним чином — жодних підстав для скасування безвізу, на його думку, немає.

"Безвіз давали не Порошенку, Гройсману чи Парубію, безвіз давали Україні. Жодних скасувань та "покарань" за обрання "не того" президента не буде", — переконаний експерт.

Він розповідає, що найпоширенішою є проблема в наземному кордоні з Польщею — на польських прикордонників припав найбільший шмат і туристичного і нетуристичного потоку. Часом в українців тут виникають проблеми з вимогою, наприклад, показати гроші (грошове забезпечення на день перебування в країні).

"Ця проблема накопичувалась впродовж останніх півтора роки, я можу зрозуміти польських прикордонників, але водночас, закони мають бути "святими" і якщо ми говоримо про виконання європейських норм, то воно європейцями має виконуватись абсолютно без жодних питань. Час від часу абсолютно несистемно прикордонники кажуть, що банківська картка не підходить, потрібно їхати з готівкою", — говорить Сергій Сидоренко.

Поради для мандрівників:

При перетині кордону на наземних пунктах пропуску експерт радить брати готівку, аби не довелося повертатися до банкомату. Йдеться не про великі суми, а про ті, які ви плануєте витрачати.

При польоті літаком найголовніша рекомендація: мати при собі роздрукований зворотній квиток до України.

Страховка за європейським законодавством не входить до переліку обов’язкових документів, але експерт рекомендує її мати при собі, не так для перетину кордону, як для того, щоб мати змогу отримати лікування у подорожі у випадку раптової хвороби тощо.

Більше цікавих порад та секретів безпроблемного перетину кордону — в аудіофайлі.

Фото: Українська правда