Спецслужби відслідкують отримання українськими громадянами російських паспортів — Олег Саакян

Спецслужби відслідкують отримання українськими громадянами російських паспортів — Олег Саакян

Встановити, що в мешканця окупованих територій — не складно, адже пенсійні фонди України та РФ обмінюються інформацією, тож отримувати дві пенсії такий громадянин не буде. Про це розповів в ефірі Українського радіо політолог Олег Саакян.

 

Ведуча:

Тамара Гусейнова

 

Паспортний бандитизм з боку Росії набирає обертів, і українська влада жорстко відреагувала на спроби Росії видавати свої паспорти мешканцям окупованих територій.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман вчора, 8 травня, заявив що всі паспорти видані на території суверенної держави в порушення всіх міжнародних норм, будуть визнані недійсними. Питання в тому, чи легко буде виявити, що в людини, скажімо, два паспорти двох держав.

На думку Олега Саакяна, прослідкувати ці паспорти можна, у разі якщо люди мають два паспорти, то Україна і РФ мають домовленість про обмін інформацією наприклад по пенсійних виплатах. І якщо вони почнуть отримувати в Росії пенсії, то в Україні про це дізнаються. Можна встановити номери, серії і дати видачі паспортів і їх не визнавати. Є різні канали отримання такої інформації, якими володіють спецслужби.

"Тут трошки різна ситуація по Криму і по Сходу. В Криму це була примусова паспортизація, і громадянам примусово видавали паспорти РФ. На Сході України це умовно-добровільний сценарій, при якому паспорти нібито видаються на російській території.

Він пропонує два сценарії. Перший: ми можемо не визнавати сам факт роздачі громадянства і відповідних документів, але в такому випадку тоді сценарій по невиплатах пенсій і соціальної допомоги та по інших санкціях, які можуть бути задіяні до тих, хто прийняв в незаконний спосіб російське громадянство, не факт що ми їх зможемо задіяти і обгрунтувати правовим чином. Оскільки таким чином ми залишимо велику кількість людей без громадянства.

Якщо ми в принципі не робимо нічого, щоби не визнавати російське громадянство, ми можемо не визнати російські документи, що видавалися. У такому випадку ми можемо дійсно не впускати, і послуговуватися всіма обмеженнями, які можна застосовувати до іноземних громадян.

У такому випадку, ті українські громадяни, які отримають російські паспорти по своїй волі, тоді ми зможемо діяти в плані замороження виплат та інших санкцій", — говорить політолог.

Експерт розповів, що з власних джерел йому відомо про нову схему на території окупованих районів — щоб отримати паспорт, не виїжджаючи в Росію, людей змушують спочатку взяти бутафорні паспорти так званих ДНР та ЛНР, віддавши український паспорт.  лише після того можна буде обміняти цей "аушвайц" на російський паспорт, підтверджуючи цим приналежність до окупованих територій. Таким чином, отримуючи російський паспорт, люди доволі часто втрачають українські документи.

Прослухати програму можна за посиланням.