Перспективи судової реформи у виконанні команди Зеленського — аналізує експерт

Перспективи судової реформи у виконанні команди Зеленського — аналізує експерт

В Україні, попри формальність, немає інституту суду присяжних, а створення мирових судів слід оформити за правильною моделлю, — вважає Віктор Шишкін,  перший генпрокурор України (1991-1993), суддя Конституційного суду (2006-2015), народний депутат І-ІІІ скликань. Про це він розповів у студії Українського радіо.

 

Ведуча:

Тамара Гусейнова

 

Майбутній президент Володимир Зеленський задекларував необхідність проведення ефективної судової реформи. В рамках розробки і реалізації проекту судової реформи радниця Володимира Зеленського Ірина Венедиктова зазначила, що у планах команди — запровадження інституту мирових суддів щодо малозначних справ, крім того, обіцяють зробити професійний суд присяжних.

Віктор Шишкін загалом тезу про мирових суддів вітає, однак наголошує на тому, що важливо обрати правильну модель цієї інституції.

"Я прихильник мирових суддів, але потрібно знати, що це таке. На території Європейського континенту, мені здається, існує тільки дві держави, в яких є мирові судді — це Московія (Російська Федерація) та Італія. В чому їх відмінності — мирові судді в Росії "вмонтовані" в державну структуру, а мирові судді в Італії  — це судочинство, яке здійснюють органи місцевого самоврядування. Тобто, вони в муніципіях і не відносяться до державної судової системи. До речі, такі мирові судді були колись і в Російській Імперії, складовою частиною якої в ХІХ столітті була Україна. Якщо мова йде про такі суди, як в Італії — я сотвідсотково "за", — говорить правник.

Для цього, на думку судді, навіть не треба змінювати Конституцію. Тому що це буде орган місцевого самоврядування, який обирає населення відповідної територіальної одиниці. І це повинні бути не обов’язково професійні юристи, наприклад відомий лікар Микола Пирогов теж свого часу був мировим суддею.

Щодо суду присяжних, вважає Віктор Шишкін, треба розуміти, що вкладає Ірина Венедіктова в це поняття.

"Тому що Андрій Портнов вкладав у 2010 році інше. І до речі, новий парламент (Князевич) теж. Вони назвали народних засідателів присяжними в цивільному судочинстві. Тобто в нас сьогодні немає присяжних, у нас просто народні засідателі, яких назвали присяжними. Присяжні, в розумінні англо-саксонського права є і в Іспанії і в тій же Росії. Вони відрізняються від наших присяжних тим, що не йдуть в нарадчу кімнату і не приймають рішення разом з професійними суддями. Якщо це відбувається, то вони вже не присяжні. Присяжні — це суд народу. Вони самостійні, без професійного впливу суддів", — пояснив екс-генпрокурор.

Повну версію розмови з Віктором Шишкіним слухайте на сайті Українського радіо.

Фото: Дзеркало тижня