"Епоха культу чистоти добігає свого кінця": мікробіологиня розповіла, як функціонують мікроби

"Епоха культу чистоти добігає свого кінця": мікробіологиня розповіла, як функціонують мікроби

Наукову правду про мікроорганізми, вакцинацію та антибіотики в ефірі програми "РанокПРО" розкрила мікробіолог, кандидат біологічних наук, засновниця сайту "Мікроб і Я" Олена Лівінська.

Ведучі:

Євген Павлюковський, Ярина Скуратівська

Ярина Скуратівська: – Чи можна сказати, що люди вже все знають про мікроорганізми?

– Особисто я точно не можу сказати, що я вже все знаю. Я знаю якусь частину, як і інші дослідники. Треба ще багато усього вивчати, я завіса тільки привідкривається, тому що світ мікроорганізмів більш-менш нормально досліджується тільки останні років 100, коли ми побачили і постулати Коха, і проект Мікробіом останні два десятиліття дає нам свої знання…

А до цього люди про це все просто не знали.

ЯС: – Часом здається, що те, що люди про це дізналися, пішло нам не на користь. Скільки з’явилося людей, просто схиблених на чистоті, на стерильності, на тому, щоби все довкола сяяло чистотою.

Євген Павлюковський: – От де межа між тим, щоб зберігати якусь гігієну, та тим, щоб не перетворитися на якогось мікробофоба?

– Мені здається, що ця епоха культу чистоти якраз добігає свого кінця. Тому що останні дані, які доходять до нас з наукових публікацій, доводять, що нормальна мікробіота має бути. Ми все одно живемо у світі мікроорганізмів, і ми нікуди від цього не дінемося. Вони для нас є дуже потрібними.

Зараз вже говорять про те, що навіть стафілококи – це не страшно. Наприклад, на нашій шкірі живе епідермальний стафілокок, який захищає нас від золотистого стафілококу. Тобто є такі речі, без яких ми просто не можемо жити, і це нормально. Всіх мікробів позбавлятися не потрібно, тому що це погано вплине на наше здоров’я.

ЯС: – А люди, які відмовляються від антибіотиків та щеплень, виходить, роблять правильно? Адже вони якраз "потакають" мікробам, впускаючи їх у свій організм задля розвитку власного імунітету.

– Ні-ні-ні, це уже крайнощі, викликані незнанням. Чому ми зараз не бачимо якихось масових епідемій від якихось страшних хвороб? Не тому, що прийшла чистота і ми почали мити руки – хоча і завдяки цьому теж, – а тому, що ми щепимось. Якщо ми не будемо щепитись, почнуться епідемії. Люди це не завжди розуміють, їм здається, що ось, вони пройшли самі собою. Але вони не пройшли самі собою, вони стримуються завдяки щепленням.

Так, бувають якісь ускладнення через щеплення, але вони бувають всюди, при прийомі будь-яких ліків. І відмовлятися від щеплень, якщо організм гарно це переносить, якщо немає протипоказань, якщо все гаразд з імунітетом, у жодному випадку не треба, тому що це питання життя і здоров’я вас і ваших дітей. Це дуже важливо, і це, без перебільшення, панацея від багатьох неприємних ситуацій.

ЯС: – А антибіотики – уже не панацея?

– З антибіотиками ситуація трохи інша. Бідою стало те, що їх почали застосовувати масово, особливо у тваринництві. Їх застосовували від усього і часто – як профілактичні засоби.

Ми не можемо контролювати, як циркулюють мікроорганізми у світі – вони постійно мігрують, і ми не можемо їх обмежити лікарняними палатами чи законами. Тому будь-який антибіотик, якщо він застосовується на досить великій групі мікроорганізмів, ці відходи все одно потраплятимуть у довкілля і зумовлюватимуть розвиток антибіотикорезистентності (стійкість мікроорганізмів до дії антибіотиків – ред.) в інших штамах.  Бактерії здатні обмінюватися генами антибіотикорезистентності, причому їм для цього не обов’язково створювати потомство. Вони викидають цю ДНК у довкілля, інша бактерія її підхоплює, і вона уже має цей ген антибіотикорезистентності. Причому це може відбуватися між різними видами.

ЯС: – Ми опиняємося в ситуації, коли деякі захворювання вже не можна подолати антибіотиками, бо вони не діють.

– Є така страшна річ як антибіотикорезистентність внутрішньолікарняних інфекцій. Це той випадок, коли люди помирають не від якихось страшних хвороб, типу чуми, віспи або холери, а, наприклад, від стафілокока, який живе на поверхні шкіри в кожного з нас. Від того, що ці мікроорганізми набувають стійкості до антибіотиків і, окрім того, ще й факторів патогенності, для ослаблених хворобою пацієнтів, які лежать у лікарнях, такі штами є дуже небезпечними. Також це стосується пологових будинків, бо у новонароджених ще немає мікробіоти, вони дуже вразливі. І тому якщо не дай бог якийсь стафілокок, це може закінчитися летально.

ЄП: – Я чув, що коли люди тільки почали літати з континенту на континент, таким чином мікроорганізми почали потрапляти у нові середовища, де у людей не було до них імунітету. Як ось цей техногенний розвиток впливає на наше здоров’я, і чи не шкодить людство саме собі?

– Ось цей розвиток транспортних сполучень, коли легко можна дістатися у будь-яку точку світу і навіть на іншу сторону планети, справді сприяє активному перенесенню багатьох мікроорганізмів, і прикордонники з цим зробити нічого не можуть. З одного боку, туризм – це добре, а з іншого боку, це сприяє перенесенню багатьох хвороб, які могли б залишитися локальними.

Коли ми кудись їдемо – ми теж з собою веземо певні мікроорганізми. Вдома боятися мікробів, в принципі, не потрібно, але коли ми їдемо в якусь країну, особливо екзотичну, ми завжди є більш вразливими. Є навіть такий термін, "діарея мандрівників", коли організм пристосовується до місцевої мікробіоти. У переважній більшості випадків це спричинено якоюсь місцевою інфекцією, але це може бути і адаптація організму, тому що ми стикаємося з новою їжею, новою водою, новим довкіллям, і все це містить мікроорганізми, з якими нашим мікроорганізмам доводиться "домовлятися".

Слухай більше в ефірі Радіо Промінь!