Лікар-імунолог назвав причини виникнення синдрому хронічної втоми

Лікар-імунолог назвав причини виникнення синдрому хронічної втоми

Що таке хронічна втома та чому вона потребує лікування, в ефірі програми "Без стереотипів" пояснив кандидат медичних наук, лікар-імунолог Олег Назар.

Ведуча:

Ірина Коваль

Ранок, час прокидатися, але ви не можете піднятися з ліжка. Переводите будильник на 15 хвилин, потім – ще раз. У голові одне: "Немає сил".

Незрозуміло, чому так: учора спати лягли не пізніше 22:00. Збираєте себе докупи, випиваєте другу чашку кави, але нічого не допомагає. На роботі не можете думати, не можете нічого робити і вдома. Почуваєтеся спустошеними та розбитими, і так щодня: хандра, апатія, втома.

Дехто вважає, що це нестача вітамінів, і біжить в аптеку, але навіть найдорожчі препарати не рятують. Колеги кажуть: "Оце ти ледачий, почни спортом займатися, чи що?", але більшість навіть не замислюються над тим, що все набагато серйозніше.

"Досить часто приходять люди, які скаржаться на слабкість, втомлюваність, зниження працездатності, і за всіма критеріями синдрому хронічної втоми вони до цього підходять. Плюс ми додатково знаходимо вірусні інфекції, знаходимо проблеми з імунною системою, тобто зниження активності імунітету, або супутні захворювання шлунково-кишкового тракту і ендокринної системи. Тобто є, як кажуть, морфологічні причини для розвитку цього синдрому. І синдром хронічної втоми – це є реальність", – пояснює лікар-імунолог Олег Назар.

Виходить, що це не надумана проблема, і частіше синдром хронічної втоми загрожує людям від 25 до 45 років, і в основному тим, хто багато працює та веде активний спосіб життя і мешкає в мегаполісі.

Але діти та люди літнього віку – не виняток. Якщо ви відчуваєте щодня упродовж 3-6 місяців безсоння, апатію та швидку втомлюваність, поганий настрій та роздратування, біль в голові та усьому тілі, який з’являється, а потім різко зникає, часто хворієте, не можете багато працювати, маєте проблеми з пам’яттю – вам терміново потрібно завітати до лікаря-імунолога. Лікар має провести обстеження і виключити інші захворювання, щоб поставити діагноз "хронічна втома".

Якщо ж хвороба буде затяжною, а лікування не відбудеться, людина може не відновитися.

Раніше лікар-фтизіатр розповів, чому туберкульоз може загрожувати кожному.