Пеня на борги за комунальні послуги буде лише для тих, у кого є цей пункт у договорі — експерт

Пеня на борги за комунальні послуги буде лише для тих, у кого є цей пункт у договорі — експерт

Як діють нові механізми сплати за комунальні послуги та у яких випадках не нараховується пеня, пояснив в ефірі Українського радіо виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

 

Ведучі:

Дмитро Хоркін

Тамара Гусейнова

 

З 1 травня набув чинності новий закон про житлово-комунальне господарство. Він запровадив такі поняття, як абонплата та пеня.  Пеня нараховуватиметься у розмірі 0,01% за кожен день прострочення платежу.

Цей закон стосується більшою мірою міських жителів, адже регулює стосунки між комунальниками та користувачами їхніх послуг, зокрема, встановлює новий порядок укладення договору на комплекс житлово-експлуатаційних послуг.

Олег Пендзин радить не лякатися пені тим, хто вже має заборгованість. Розповідає, що на сьогодні рівень заборгованості громадян за комунальні послуги сягнув 69 мільярдів гривень.

"Виходячи з цієї фантастичної суми, після того, як теоретично почне нараховуватись пеня, сума пені буде велика. Пеня нараховується тільки для тих, хто має відповідний пункт у договорі, який ви заключали раніше із постачальником послуг, і цей договір має бути у вас на руках. Якщо цього пункту немає, напевно вам запропонують перезаключити договір, і там з’явиться пеня, але до того моменту, поки ви не заключили договір, вам цю пеню нараховувати не мають права. Якщо ж пеня вже стоїть у договорі, то вона буде вам нараховуватися з 1 травня", — говорить Олег Пендзин.

Експерт пояснює, що пеня не нараховується в двох випадках: якщо держава сама має перед вами заборгованість (скажімо, за виплату субсидій), і другий варіант — якщо  ви доведете, що у несплаті винен ваш роботодавець: що він невчасно заплатив вам заробітну плату і це було підставою для того, щоб порушити терміни оплати.

"Пеня буде нараховуватися не з 20 числа, а через місяць, щоб люди, які отримують пенсію чи зарплату після 20 числа, мали час оплатити",  — зазначає експерт.

Втім, він наголошує, що ці та інші нюанси нарахування пені мають бути прописані в договорі з надавачем послуг.

Нагадаємо, законопроект "Про житлово-комунальні послуги" опрацьовували в парламенті два роки, його було прийнято в листопаді 2017 року.

Слухайте повний запис програми за посиланням. 

 
Фото: Прямий