Рішення Клімкіна піти з посади міністра дає Зеленському карт-бланш — Олександр Леонов

Рішення Клімкіна піти з посади міністра дає Зеленському карт-бланш — Олександр Леонов

Рішення міністра закордонних справ України піти у відставку після інавгурації нового президента є даниною європейській традиції. У цьому переконаний виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов. В ефірі програми "Сьогодні. Зранку" на Українському радіо він розповів, що таким рішенням міністр дає новому президентові карт-бланш.

 

Ведучі:

Дмитро Хоркін

Тамара Гусейнова


Павло Клімкін заявив, що він піде у відставку після вступу на посаду нового президента Володимира Зеленського. Олександр Леонов не вбачає в цьому ані демаршу, ані зради, натомість апелює до європейського досвіду:

"Це європейська традиція: приходить новий лідер і стара команда подає у відставку. Це стосується не лише міністрів, а і глав адміністрацій, і вочевидь таким чином чиновники дають новому президенту можливість призначити нову команду без цих бюрократичних нюансів. Бо Україна — парламентсько-президентська республіка і багато призначень і відставки мають бути узгоджені між різними гілками влади. Таким чином, новому президенту дається карт-бланш", — говорить Олександр Леонов.

Хто замінить Павла Клімкіна на посаді, поки не озвучено, його прізвище ми дізнаємось уже після вступу нового президента на посаду. І в цьому, на думку експерта, є певна невизначеність.

"Це викликає певну занепокоєність не тільки в Україні, а і за кордоном. І питання про те, щоб інавгурація відбулася якомога швидше, не витримує критики. Тому що, вочевидь, якби була кандидатура, її мали би вже давно озвучити, і це було б важливо не тільки для українського суспільства, а і для наших західних партнерів", — підсумував політолог.

Нагадаємо, вчора, 6 травня, Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що запропонує новообраному президенту Володимиру Зеленському свою відставку.

"Мене ніхто не звільнятиме, оскільки в нас повинна бути політична культура. У політичній культурі – і я вважаю, це буде правильним – дозволити новому президенту обрати тих, з ким він повинен працювати в таких сферах, як зовнішня політика, як оборона. Звичайно, я повинен запропонувати новому президенту свою відставку, і я це, безумовно, зроблю", – сказав міністр.

Слухайте повний запис розмови з Олександром Леоновим за посиланням.