Голодомор, війна, ЛГБТ — про що нова книга Катерини Бабкіної "Мій дід танцював краще за всіх"

Голодомор, війна, ЛГБТ — про що нова книга Катерини Бабкіної "Мій дід танцював краще за всіх"

Письменниця Катерина Бабкіна зауважує, що її цікавить дослідження минулого, але через особисті історії. В ефірі Радіо Культура в програмі "Культура. Liveавторка розповіла про тематичне спрямування її нової книги "Мій дід танцював краще за всіх" та порадила, як варто читати її книгу.

Ведучі:

Катерина Толокольнікова, Денис Денисенко

"Від самого початку я планувала написати оповідання, об’єднані в одну історію. Я працюю з темою, яку розпочала зі своєю попередньою прозовою збіркою "Щасливі голі люди". Мене цікавить дослідження у історичному розрізі, але через дуже персональні, особисті історії: що сформувало сучасних українців такими, як сформувало, які зміни, які трагедії, які біди, які ситуації, які обставини, які суспільні норми, що нас розібрало і зібрало потім такими, якими ми є, звідки взялися ті, умовно кажучи "дорослі українці", що вони носять з собою, що вони долають у собі. У цій книзі я продовжую працювати з цією темою, тільки це вже не розрізнені історії, а одна, тягла у часі історія, розказана за допомогою інструменту менших історій", — зазначила Катерина Бабкіна.

На фото — авторка Катерина Бабкіна та ведучі 

Бабкіна порадила, у якому порядку варто читати її збірку оповідань.

"Перше оповідання я б радила читати першим, бо це introduction, знайомство з героями, а також останнє варто читати останнім. Решту оповідань можна читати у довільному порядку", — зауважила вона.

Катерина Бабкіна розповіла, які основні теми розкриває її нова книга.

"У книзі є приклад роботи з темою Голокосту. Є двостороння розповідь про Голодомор, Другу світову війну, куди потрапило знищення театру Леся Курбаса зі сторони працівника НКВД, який намагався допомогти цим людям. Там є робота з темами сьогодення з такими, як гомофобія, гомосексуальний досвід. Також дуже багато знаходиться біля теми війни на Донбасі", — повідомила письменниця.

На фото — письменниця Катерина Бабкіна, facebook.com

Авторка книжки вважає, що писати про війну не з історичної точки зору, а з емоційної варто саме зараз.

"Я не пишу про війну. Я пишу про те віддзеркалення війни, з яким ми живемо. Вона присутня у нас у житті. Мені здається, зчитати те, наскільки, у якій формі, як це присутнє емоційно та подієво у щоденному житті звичайних людей, їх особистих історіях ніколи не можна буде так добре, як прямо зараз. Немає для цього кращого часу. Люди починають жити іншими емоціями. У цьому і полягає відсторонене ставлення  до історичних подій з одного боку, а з іншого — втрачається те, що відбувалось з суспільством", — сказала Бабкіна.

Прослухати повну версію.