Як українцям подолати схильність до популізму — пояснює експерт

 Як українцям подолати схильність до популізму — пояснює експерт

Для подолання схильності до популізму українці мають почати розуміти причинно-наслідкові зв'язки рішень, також про ці зв'язки хтось має розповідати доступною мовою, переконаний старший економіст Центру економічної стратегії Дмитро Яблоновський. Про це він заявив в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Вдень".

Ведуча:

Галина Бабій 

"Перше, це розуміння наслідків будь-якого рішення. Знижуємо ціну на газ: що далі? чи це реалістично? які можуть бути негативні-позитивні наслідки завтра, післязавтра? Тобто розуміння причинно-наслідкових зв'язків. Друге: хтось має це розповісти. От ми сьогодні якраз намагаємося все-таки складні економічні питання перекласти зрозумілою мовою. Сподіваюся, що частина слухачів наступного разу замислиться: "А чому цей політик пропонує знизити ціну на газ удвічі? Він насправді хоче, щоб мені було краще, чи він купує мій голос, а завтра — хоч трава не рости?" — зазначає експерт.

 

На його думку, проблемою є те, що в Україні немає політиків, які могли б виконати роль тренера для того, щоб українці краще розуміли, як функціонує держава.

"Я б використав спортивне порівняння — в нас мають з'явитися політики, які мають бути у ролі тренера: якщо хочеш мати гарну спортивну форму, тобі потрібно сьогодні не їсти на ніч, потрібно займатися спортом... треба чимось сьогодні пожертвувати, але я тобі гарантую, що за півроку, рік, півтора ти матимеш іншу якість життя...Це є проблема. У нас немає таких політиків, які б стали такими тренерами, які сказали б: "Сьогодні ми маємо потерпіти, а завтра буде краще", але й несли б відповідальність за ці обіцянки, щоб дійсно було краще", — вважає Яблоновський. 

Читайте також: ЗМІ мають говорити про обмежені повноваження президента, щоб зменшити рівень популізму — експерт

У липні-вересні 2017 року в рамках проекту "Критичне мислення проти популізму", ініційованого Центром економічної стратегії за підтримки посольства Чехії, проведено опитування українців. Дослідники вказували, що реформи, що могли б сприяти покращенню рівня життя, українці часто не підтримують — великою мірою це відбувається через вразливість до популізму.

Прослухати ефір повністю

Дмитро Яблоновський