Екологічні протести в Британії подібні до Майдану – експерт

Екологічні протести в Британії подібні до Майдану – експерт

У Британії вчора за рішенням парламенту оголосили надзвичайну екологічну ситуацію. Таким чином, британський парламент став першим у світі, який вдався до таких кроків. Чи змінить це рішення хід історії, в ефірі "РанокПРО" прокоментував Ілля Єременко, голова Української кліматичної мережі.

Ведучі:

Ольга Бабчук, Павло Туптинський

Ілля Єременко пояснив, що, в принципі, рішення британського парламенту є лише політичною декларацією, яка не зобов'язує до конкретних заходів, але є своєрідною "далекою зіркою", на яку можна орієнтуватися.

"Якщо цього рішення немає, то й дискусії про те, що з кліматом щось не так, в принципі не буде. Звичайно, треба дивитися. І я впевнений, що британські кліматичні активісти продовжуватимуть тиснути на урядові структури, щоб це була не лише декларація, а щоб вона втілювалася у конкретних заходах", – пояснив експерт.

Він додав, що це рішення не було б прийняте без тиску громадськості.

"Найбільш "красивим" у цій ситуації є те, що це рішення було прийняте на вимогу громадянського суспільства. Це рішення було б неможливим без двох тижнів протестів, які проходили в Лондоні, та без звернення Грети Тунберг, – наголосив Ілля Єременко. – Протести кліматичного руху загалом ми бачимо по всьому світу, тому що багато людей розуміють катастрофічність ситуації зі зміною клімату".

Ілля Єременко зауважив, що українці зазвичай не сприймають кліматичні проблеми настільки серйозно.

"У Британії це свого роду схоже на Майдан, коли люди мирно протестують і вони готові стояти до останнього. Для них це настільки важливо, що вони готові не йти в школу, не йти на роботу, вони готові блокувати інфраструктуру і створювати незручності іншим громадянам, тому що для них це питання виживання, вони сприймають питання змін клімату дуже особисто і дуже серйозно", – розповів експерт.

Для українців же, на думку Іллі Єременка, кліматичні проблеми є не на часі з двох причин: через наявність більш нагальних проблем та загалом низький рівень обізнаності про зміни клімату і про те, наскільки це критична проблема.

"В цілому, українці готові захищати свої цінності з такою рішучістю, – переконаний експерт. – Якщо усвідомлення проблем змін клімату стане такою цінністю, то ми побачимо такі акції і в Україні".

Раніше експертка розповіла, що для популяризації історії серед молоді треба використовувати соцмережі і мобільні додатки.