Росія пропонує Білорусі збереження її нафтових преференцій за умови більш близького об’єднання — Шрайбман

Росія пропонує Білорусі збереження її нафтових преференцій за умови більш близького об’єднання — Шрайбман

Росія пропонує Білорусі збереження її нафтових преференцій за умови більш близького об’єднання, повідомляє політичний оглядач білоруського порталу TUT.BY Артем Шрайбман. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" він прокоментував розвиток російсько-білоруських відносин та відкликання посла Росії в Білорусі Михайла Бабича.

Ведучий:

Богдан Буткевич

"Найголовніше, що відбувається у відносинах Мінська та Москви — це те, що Москва вирішила вперше за довгий період часу прив’язати економічну підтримку з глибокою інтеграцією. Очевидно, що у Мінська це не викликає ентузіазму. Мінськ починає торгуватись, і виникають конфлікти", — зазначив Артем Шрайбман.

Політичний оглядач зауважив, що Росія пропонує Білорусі збереження її преференцій у торгівлі нафтою за умови більш близького об’єднання.

"Це, насамперед, стосується нафти. Росія хоче зробити податковий маневр, який позбавляє Білорусь всіх преференцій, які вона мала у сфері торгівлі нафтою. Скоро мають розпочатись газові переговори, і у мене є підозри, що у Росії буде аналогічний підхід. Росія каже: "Якщо ви хочете зберегти якусь частину своїх преференцій, то об’єднуйтесь з нами ближче". Як на мене, Лукашенко цього не хоче робити і не буде", — сказав він.

Шрайбман прокоментував відкликання посла Росії у Білорусі Михайла Бабича.

"Посол Бабич був надісланий під ускладнення відносин 8 місяців назад. Він поводив себе недипломатично, жорстко, особисто сперечався з Лукашенком. Було зрозуміло, що він не добуде до кінця свого терміну призначення. Тому Росія пішла на поступки і відкликала його", — додав Шрайбман.

Нагадаємо, президент Росії Володимир Путін підписав указ про призначення новим послом Росії в Білорусі Дмитра Мєзєнцева та відкликав голову російського дипломатичного представництва в Мінську Михайла Бабича.

Прослухати повну версію. 

Фото — censor.net.ua