Рада має визначити дату інавгурації Зеленського 14 травня, підстав відкладати немає — Мартиненко

Рада має визначити дату інавгурації Зеленського 14 травня, підстав відкладати немає — Мартиненко

На найближчому пленарному засіданні Верховної Ради 14 травня має визначитись дата інавгурації новообраного президента України Володимира Зеленського, оскільки немає підстав для затягування її оголошення, переконаний генеральний директор інформагенції "Інтерфакс-Україна" Олександр Мартиненко. Про це він повідомив в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень".

Ведуча:

Галина Бабій

"Є закон про вибори президента, коли новообраний президент вступає на пост не пізніше як через 30 днів після офіційного оголошення результатів виборів, та закон про термін повноважень, за яким термін повноважень Петра Порошенка закінчується 7 червня. Розбіжність у датах не є значною, тому у цьому не буде великих проблем", — зазначив Олександр Мартиненко

Мартиненко зауважив, що на найближчому пленарному засіданні Верховної Ради 14 травня має визначитись дата інавгурації новообраного президента, оскільки немає підстав для затягування її оголошення.

"День інавгурації має визначити Верховна Рада. Найближче пленарне засідання має розпочатися з 14 травня. Якщо буде бажання, то все встигнуть. На мою думку, 14 травня має бути визначена дата інавгурації, тому що ніяких підстав з цим тягнути немає", — сказав він.

Нагадаємо, 30 квітня Центральна виборча комісія оголосила результати повторного голосування 21 квітня 2019 року з чергових виборів президента України. Новобраним президентом України став Володимир Зеленський, за якого проголосували 73,22% виборців (13 541 528 голосів).

Новообраний президент вступає на пост не пізніш як через 30 днів після офіційного оголошення результатів виборів.

У Верховній Раді новообраний президент складає присягу. Тоді ж президент України з трибуни Верховної Ради проголошує звернення до українського народу (інавгураційну промову).

Прослухати повну версію. 

На фото — пленарне засідання Верховної Ради, portal.rada.gov.ua