Як приготувати сирну паску до Великодня: стародавній рецепт

Як приготувати сирну паску до Великодня: стародавній рецепт

Вже цієї неділі православний обряд святкує Великдень. Раніше паски до свята традиційно випікали у четвер, але нині їх часто роблять вже у переддень свята – у суботу. Як приготувати сирну паску за стародавнім рецептом, якому вже більше 100 років, в ефірі "РанокПРО" розповіла Наталя Романюк, засновниця пекарні.

Ведучі:

Євген Павлюковський, Ярина Скуратівська

600 г сиру 

400 г  вершкового масла 

– 1 стакан (200-250 г) збитих вершків

– 4 жовтки

– 300 г цукру

– ванільний цукор

– цедра

– 100-150 г родзинок

Сир краще взяти м’який, тому що нам його треба перетерти через сито або пробити блендером, щоб наша маса була пластичною, однорідною і гарно з’єдналася з іншими інгредієнтами. Чим жирніший сир, тим краще. Щодо кислинки – у кожного господаря чи господині свій смак, тому обирайте той продукт, який вам подобається ще у неприготовленому вигляді.

Масло так само обирайте на свій смак. І беріть якісне – це одна-єдина порада.

Родзинки можна попередньо замочити в коньяку чи в ромі, як вам подобається. Потім алкоголь вивітриться, але залишиться той неповторний присмак паски.

Сама техніка виконання дуже важлива: ми розтираємо масло з цукром, поступово додаючи до масла цукор. У жодному разі не збиваємо в піну, просто розтираємо. Після цього по одному додаємо жовтки. Так само все розтираємо. Додаємо ванільний цукор, додаємо цедру, і у нас виходить така запашна маса з масла й жовтків.

І вже в цю готову масу ми починаємо додавати сир. Так само додаємо його поступово, ложка за ложкою, все розтираємо, але не збиваємо, тому що навіть збите масло втрачає свій смак. А нам потрібно, щоб паска була насичена і дуже смачна.

Окремо збиваємо вершки і додаємо до цієї маси. Наприкінці додаємо родзинки, і все це гарненько вимішуємо. Має вийти м’яка, пластична сиркова маса. Викладаємо її у форму, яка вам подобається. Головне, щоб у цій формі були дірочки, щоб за ніч з цієї маси вийшла сироватка.

Сирна маса ставиться в холодильник під прес, і на наступний ранок у вас готова паска.

Фото liza.ua