В зоні відчуження проживають 118 самоселів — Віталій Петрук

В зоні відчуження проживають 118 самоселів — Віталій Петрук

У зоні відчуження поблизу Чорнобильської АЕС наразі мешкає 118 самоселів. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Персона ґрата" голова Держагентства з управління зоною відчуження Віталій Петрук.

Ведуча:

Світлана Мялик

За словами Віталія Петрука, агентству відомо про людей, які повернулися до рідних домівок через деякий час після аварії на ЧАЕС, однак, наразі можливостей поселитися ту новим людям немає.

"Взагалі, проживання в зоні відчуження було заборонено давно, але там була така законодавча "дірка", яка дала змогу в 2003 році легалізувати більше 2,5 тисяч самоселів. Але зараз законодавство змінилося і є пряма заборона на проживання в зоні відчуження. З цих 2,5 тисяч людей, це переважно люди похилого віку, середній вік їх складає 79 років, залишилось на сьогодні 118 осіб, які проживають в своїх домівках в зоні відчуження. З ними є постійний контакт, ми намагаємося їх підтримувати в міру можливостей, організована система доставки продуктів, їх підтримують рідні", розповідає Віталій Петрук.

Читайте також: Будівництво сховища для відходів ядерного палива на ЧАЕС — на фінішному етапі

Він пояснює, що територія навколо ЧАЕС — це територія, яка забруднена трансурановими елементами, а та, яка не входить в заповідник — це територія, яку розвивають як територію спеціального промислового використання.

Чорнобильська катастрофа сталася в ніч на 26 квітня, спричинена вибухом і подальшим руйнуванням четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції. Внаслідок аварії в довкілля було викинуто велику кількість радіоактивних речовин. 

Прослухати інтерв'ю з Віталієм Петруком повністю можна за посиланням. 

Фото: DW