Петрук: будівництво сховища для відходів ядерного палива на ЧАЕС — на фінішному етапі

Петрук: будівництво сховища для відходів ядерного палива на ЧАЕС — на фінішному етапі

Що було зроблено за 33 роки після Чорнобильської катастрофи для відновлення уражених радіацією територій, якою є державна політика у сфері управління зоною відчуження і подолання наслідків катастрофи — говорили в студії програми Українського радіо "Персона ґрата" з головою Держагентства з управління зоною відчуження Віталієм Петруком.

 

Ведуча:

Світлана Мялик

 

33 роки тому Чорнобильська катастрофа уразила майже десяту частину українських земель та позначилась на житті мільйонів людей.

Аварія на Чорнобильській АЕС стала найбільшою за всю історію ядерної енергетики — як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків, так і за економічними збитками та впливом на довкілля.

Чи стала за ці роки після аварії зона відчуження територією змін?

— Звичайно, ця територія змінилась. Але цей лозунг, що Чорнобиль — це територія змін, який ми впроваджуємо з нашою командою останніх три роки, має колосальну підтримку в уряді, і багато що, я вважаю, нам вдається.

Одне з найважливіших завдань — зняття Чорнобильської станції з експлуатації і перетворення об'єкта укриття на екологічно безпечну систему. Що за ці роки зроблено і що означає "зняття з експлуатації"? Вона всі ці роки не працювала?

— Вона ці роки не працювала, але все ж необхідно проводити певні роботи, які виводять станцію з експлуатації — потрібно діставати з блоків відпрацьоване ядерне паливо, переміщувати його в сховище, здійснювати інші регламентні роботи. А на місці цієї станції має бути створена зелена галявина. Це звичайно тривала перспектива, але це загальноприйняті норми, які мають бути реалізовані.

А щодо об'єкта укриття?

— На промисловому майданчику АЕС цього року відбувається завершення двох міжнародних проектів: будівництво нового безпечного конфайменту та сховища відпрацьованого ядерного палива-2 сухого типу.

Новий безпечний конфаймент має виконувати свою функцію, в першу чергу — захисну. 22 квітня ми приступили до 72-годинної безперервної роботи всіх систем об'єкта укриття. Це такий знаковий етап, після якого ми перейдемо до передачі замовнику об'єкта укриття та прийняття його в експлуатацію. Підрядником будівництва конфайменту є французька компанія "Novarka".

Коли має бути передача об'єкта у користування Україні? Чи є персонал чи є фінанси?

Дуже важливо, щоб ми пройшли добре оцю 72-годинну безперебійну роботу систем конфайменту і думаю, що на початок осені ми вийдемо на таке рішення. Якраз весь цей час проходило навчання персоналу і поступово відбувається заміщення персоналу компанії Novarka нашими фахівцями на ключових системах об’єкта укриття.

Сховище ядерного палива працює зараз чи ні?

— Це об'єкт НАЕК "Енергоатом", це централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива, воно будується якраз для відпрацьованого палива з українських енергостанцій. Наразі ці роботи ведуться, будівництво в розпалі і всі будівельні роботи проводяться згідно з графіком. Введення заплановано на наступний рік. СВЯП-2 — сховище сухого типу будує американська компанія "Холтек" , наразі теж є у нас в графіку і 6 травня підрядник має приступити до комплексних холодних випробувань, а за три місяці ми перейдемо до гарячих випробувань, а це вже фактично — експлуатація.

Чи не втрачено за ці роки інтересу до України з боку міжнародних організацій та країн-партнерів, чи надходять кошти?

— Давайте будемо реалістами, ми розуміємо, що об’єкт дуже довго будується, звичайно, є певна втома зі сторони наших міжнародних партнерів, пов’язана з будівництвом цього об’єкта, але тим не менше, ми відчуваємо цю підтримку, фінансування достатнє і ми виходимо на стадію реалізації цього проекту. Сума допомоги, наданої міжнародними донорами, перевищує 2 мільярди доларів США.

З української сторони уряд теж відповідально підходить до виконання всіх міжнародних  зобов’язань України.

Прослухати інтерв'ю з Віталієм Петруком повністю можна за посиланням. 

Останні новини
Півострів завмер в очікуванні  — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Півострів завмер в очікуванні — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Промінь рекомендує: Мій Конфлікт з треком "Танцююча в дощі"
Промінь рекомендує: Мій Конфлікт з треком "Танцююча в дощі"
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
Картопля до 30 грн, цибуля, морква, яйця подешевшали, м'ясо дорожчатиме. Експерт про ціни
Картопля до 30 грн, цибуля, морква, яйця подешевшали, м'ясо дорожчатиме. Експерт про ціни
У надзвичайній ситуації за кордоном громадянину України консульства допоможуть — адвокатка
У надзвичайній ситуації за кордоном громадянину України консульства допоможуть — адвокатка
Новини по темі
Фізикогеограф Роман Спиця: Відновлення Каховського водосховища в початковому стані — не найкращий варіант
"Безпечні для довкілля, фатальні для російських танків": Гетьман про снаряди зі збідненим ураном
Росіянам хочеться, але дуже складно вчинити на ЗАЕС новий Чорнобиль — експерт
"Щоб ми не вдихнули, не з’їли й не випили радіонукліди". Науковиця — як підготуватись до можливого теракту на ЗАЕС
Go_A присвятили нову пісню людям, які втратили своє минуле