Український парламент схвалив закон про державну мову

Український парламент схвалив закон про державну мову

Верховна Рада схвалив закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Після розгляду останніх правок та виступів голів усіх фракцій спікер парламенту Андрій Парубій поставив на голосування законопроект №5617-д.

Свою підтримку задекларували фракції Блоку Петра Порошенка, "Самопоміч", "ВО "Батьківщина", Радикальної партії Олега Ляшка,  "Народного фронту", парламентська група "Воля народу".

"За" проголосували 278 народних депутатів; "проти" - 38.

Усього в залі зареєстровано 347 депутатів.

На підтримку цього законопроекту висловилися низка українських мистецьких та громадських діячів, а також активні учасники громадянського суспільства. Під стінами парламенту з самого ранку розпочався мітинг на підтримку законопроекту.

Віце-прем'єр міністр України В'ячеслав Кириленко запевнив, що уряд готовий внести законопроект про захист мов національних меншин. 

Читайте також: Березюк про схвалення закону щодо державної мови: буде непросто

Нагадаємо, 4 жовтня 2018 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект "Про забезпечення функціонування української мови як державної". У ньому зазначено, що єдиною державною офіційною мовою в Україні є українська. У документі  також визначено коло осіб, зобов'язаних вільно володіти державною мовою.

Фото: Радіо Свобода