Видача паспортів свідчить про те, що Росія готується до повернення окупованих територій Україні — експерти

Видача паспортів свідчить про те, що Росія готується до повернення окупованих територій Україні — експерти

Спрощення режиму видачі паспортів РФ жителям окупованих територіях Донбасу може свідчити про наміри повернути ці території Україні з великою кількістю російських громадян на них.  Про це говорили в студії Українського радіо Сергій Корсунський, доктор, Надзвичайний і Повноважний посол України, директор Дипломатичної академії України імені Геннадія Удовенка при МЗС України та Марія Кучеренко, керівник проектів Центру дослідження проблем громадянського суспільства.

 

Ведучий:

Володимир Лукін

Вчора президент Росії Володимир Путін підписав указ, згідно з яким спрощується режим отримання російських паспортів для іноземних громадян, зокрема тих, що проживають на окупованих територіях. З цього приводу Україна звернулась до Радбезу ООН, засідання відбудеться сьогодні о 22:00.

Сергій Корсунський вважає, що надаючи паспорти Росія таким чином готується до передачі Донбасу Україні.

"Це запланована провокація, мета була ускладнити новообраному президенту, хто б ним не став, подальші кроки щодо деескалації конфлікту на Донбасі. Це є пряме порушення мінських домовленостей, це є втручання в суверенітет України, ці території є українські, громадяни є українськими", — розповідає Сергій Корсунський.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін звернувся до людей на окупованих територіях з проханням не брати ці паспорти. На сьогодні, на думку експерта, це чи не єдиний інструмент яким можна убезпечити цих людей від подальших проблем.

"Інша річ, що роздавати паспорти будуть під дулами автоматів, коли до вас прийдуть з "калашніковим", то навіть коли ви той паспорт потім викинете, вони все одно будуть вважати вас російським громадянином", — припускає гість студії.

Марія Кучеренко розповідає, що є інформація про те, що першими ці паспорти отримуватимуть так звані силовики та окупаційна адміністрація невизнаних республік. За її словами, невідомо також поки, які саме це будуть паспорти.

"У Росії є різні паспорти. Внутрішній паспорт РФ передбачає реєстрацію. Якщо це видача російських внутрішніх паспортів — цих людей потрібно десь реєструвати. Якщо це будуть такі паспорти "з особливостями", що це нібито громадяни РФ, але не дуже, тобто це не передбачає соціальних виплат, соцзахисту тощо".

Сергій Корсунський наголошує, що така паспортизація українських громадян — це привід для того, щоб будь-якої миті втрутитися у справи України.

"Дорогі наші громадяни, ви просто зрозумійте, Росії немає ніякого діла до вашого майбутнього і вашого соціального статусу, це все інструмент у політичній грі", — закликає він.

Читайте також Рішення Росії видавати жителям ОРДЛО свої паспорти: як на це реагують в Україні і закордоном

Експерти приходять до висновків, що такий крок Російської Федерації свідчить про ймовірну підготовку до повернення Донбасу в Україну.

"І ми отримаємо 2 млн громадян, які матимуть російські паспорти, але в Росії буде привід казати, що у вас є наші громадяни, яких ми маємо захищати. Вони зрозуміли, що мінський формат - це тупік, вони його сміливо порушили таким кроком і створюють нову реальність, яку створять десь за півроку, якраз під парламентські вибори",  — прогнозує Сергій Корсунський.

У цьому випадку, на його думку, вже до України будуть питання — питання про амністію, про те, як розцінювати участь цих громадян у конфлікті, як розглядати питання з подвійним громадянством.

Після анексії Росією Криму у квітні 2014 року на частині Донбасу почався військовий конфлікт. Відтоді на території частини Луганської і Донецької областей проводитися антитерористична операція, а з травня 2018 року — операція Об'єднаних сил.

Україна звинувачує Росію у причетності до цього конфлікту і визнала її країною-агресором, проте Москва не визнає, що її військові перебувають на окупованій частині Донбасу.

За даними ООН, в результаті збройного конфлікту на Сході України з квітня 2014 року до кінця 2018 року загинули близько 13 тисяч людей.

У серпні 2008 року розпочалася російсько-грузинська війна. Росія ввела свої війська на територію Південної Осетії. У Кремлі назвали це операцією з "примусу Грузії до миру". До цього конфлікту Росія видала жителям Південної Осетії і Абхазії свої паспорти. 

Прослухати весь ефір на цю тему можна за посиланням.

Фото: Укрінформ