Як правильно спланувати свій бюджет — роз’яснення експерта

Як правильно спланувати свій бюджет — роз’яснення експерта

Тренерка з фінансової грамотності Наталя Тарасенко в ефірі Українського радіо в програмі "Safe" порадила, як налагодити ефективне управління щомісячними доходами і витратами та як правильно спланувати свій бюджет.

Ведучий:

Юрій Табаченко

Будь-яка фінансова грамотність починається з управління своїми фінансами. Потрібно жити за принципом, щоб людина керувала грішми, а не гроші нею. Фінансова грамотність першочергово стосується того, що людина навчилася вести свій особистий бюджет та не залазити у борги.

Якщо людина має фінансові цілі або хоче відкрити власну справу, тоді вона має прораховувати всі ризики. Повернення позик — це те, на що перш за все потрібно відкладати кошти і варто ставитися до цього дуже відповідально.

Ведення особистого або сімейного бюджету ви можете зробити для себе найкреативнішим та найзручнішим способом, який для вас буде оптимальним. Системне ведення бюджету починається з того, що людина починає фіксувати свої витрати та доходи. Це може бути елементарний блокнот або зошит, програма в Excel, де ви собі створюєте зручну для вас категорію витрат,  а також мобільні додатки.

Завжди можна почати з методу 5 конвертів. Кожен місяць має 4 тижні, і відповідно кожен конверт дорівнює певному тижню. Коли людина отримує доходи, вона їх пропорційно ділить на ці 4 конверти. Людина має намагатись прожити на кошти, закладені на один тиждень. П’ятий конверт — це резервний фонд, "подушка безпеки", на яку важливо закладати мінімум 10% від кожного доходу, який отримує людина або сім’я. До цього конверту потрібно звертатися лише за нагальної потреби. Важливо, щоб ця стаття була завжди і потрібно прагнути до накопичення.

Прослухати повну версію.

Фото — pexels.com