НБУ: рішення суду щодо Приватбанку ускладнює співпрацю з МВФ та ЄБРР

НБУ: рішення суду щодо Приватбанку ускладнює співпрацю з МВФ та ЄБРР

Рішення окружного адміністративного суду міста Києва щодо незаконності націоналізації Приватбанку ускладнює співпрацю із міжнародними фінансовими організаціями, зокрема Міжнародним валютним фондом (МВФ), Світовим банком та Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР).

Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

Як зазначається, 19 квітня Рада з фінансової стабільності (РФС) провела позачергове засідання за участі представників МВФ, Світового банку та ЄБРР, під час якого зауважили, що після схвалення рішення окружним адміністративним судом Києва про неправомірність виведення неплатоспроможного Приватбанку з ринку ситуація залишається спокійною та контрольованою.

Проте на засіданні наголосили, що це рішення потенційно може створити ризики для співпраці України з МВФ, Світовим банком та ЄБРР.

"Відповідне рішення суду створює правову невизначеність, а отже, і потенційні ризики для фінансової стабільності в Україні у майбутньому. Це рішення суду також ускладнює співпрацю із міжнародними фінансовими організаціями, зокрема МВФ, Світовим банком та ЄБРР, а також захист інтересів держави у судових процесах в інших юрисдикціях щодо відшкодування збитків, завданих банку та державі колишніми власниками ПриватБанку", — йдеться у повідомленні.

На цю ж тему: У питанні "Приватбанку" Коломойський бере Україну в заручники – експерт

Нагадаємо, окружний адміністративний суд міста Києва визнав протиправною націоналізацію "Приватбанку" та визнав нечинним з моменту укладення договір купівлі-продажу державою акцій банку. Нацбанк заявив про намір оскаржувати це рішення.

Крім того, окружний адміністративний суд міста Києва 18 квітня повністю задовільнив позов підконтрольної колишньому акціонеру ПриватБанку Ігорю Коломойському кіпрської компанії TriantalInvestmentsLtd, задоволені вимоги у частині скасування рішення НБУ, яким визначено перелік пов'язаних з "Приватбанком" фізичних та юридичних осіб. За даними регулятора, саме це рішення Національного банку є одним із основних у процесі виведення у грудні 2016 року неплатоспроможного "Приватбанку" з ринку за участі держави.

Читайте також: У вкладників "Приватбанку" немає підстав для занепокоєння — фінансовий аналітик

18 грудня 2016 року Кабінет міністрів підтримав пропозицію НБУ про перехід 100% акцій банку в державну власність через невиконання акціонерами програми докапіталізації.

Фото — pro-privatbank.com.ua