Приміщення судів залишаються важкодоступними для людей на візках – активістка

Приміщення судів залишаються важкодоступними для людей на візках – активістка

Столичні суди не можна вважати інклюзивними, адже потрапити туди на візку людям украй складно. Про це розповіла співорганізатор акції "Вйо! перевіряти на доступність" президентка благодійного фонду Асоціація "Інклюзивна Україна" Юлія Рисенчук.

Ведуча:

Галина Бабій

"Будь-яка розвинена цивілізована країна має перш за все робити доступність до судів, тому що це право громадянина – звертатись до суду. Тому суди в обов’язковому порядку в нашій державы мають бути доступними, якщо ми хочемо бути європейською країною. Ми зараз знаходимося біля Печерського суду. Він виявися дуже недоступним, я (на візку) не змогла туди безперешкодно потрапити, мені допомагали працівники суду. Ми перевірили і вхідну групу, і ширину турнікетів, і вбиральню їхню, і власне воно взагалі не відповідає доступності", – говорить Юлія Рисенчук.

Вона нарікає, що на звичайній виборчій дільниці, у школі, були великі проблеми з тим, щоб туди потрапити на візку.

"І власне, якщо я захочу добиватися, щоб виборча дільниця, школа, стала доступною, мені потрібно буде йти до суду. А суди в нас теж недоступні. Моє право повинно бути захищене", – говорить активістка.

Перевіряють суди і всередині, адже там теж є сходи. Наприклад, у Печерському суді є рейки, але, за словами Юлії Рисенчук, цим пандусом неможливо скористатися, він не відповідає нормам і навіть небезпечний.

Громадськість вийшла на акцію перевірки київських судів на предмет доступності та інклюзивності для маломобільних груп населення. Вони перевіряють, чи може людина на візку потрапити до суду. Адже людина на візку це такий же громадянин України, і їй періодично потрібно вирішувати в суді якісь проблеми. Організатори акції "Вйо! перевіряти на доступність" — це ініціатива громадської контролю "ОЗОН" правозахисної організації "Центр громадянських свобод".

Слухайте розмову повністю за посиланням.

Фото - pixabay.com