"Нафтогаз" хоче підвищити ціну на газ, уряд проти — ситуацію пояснює експерт

"Нафтогаз" хоче підвищити ціну на газ, уряд проти — ситуацію пояснює експерт

"Нафтогаз України" не є установою, яка може підвищувати ціну на газ, — пояснив в ефірі українського радіо Олександр Харченко, директор Центру дослідження енергетики стосовно пропозиції НАК до Кабміну підвищити ціну на 15%.

Ведуча:

Христина Стець

"Нафтогаз України" заявляє про можливе підвищення ціни на газ для населення на 15% з 1 травня, якщо не буде виконано окрему пропозицію від НАК до Кабінету міністрів —  скасувати положення про покладення спеціальних обов’язків. Олександр Харченко зазначає, що рішення про скасування положення може бути правильним з точки зору співпраці з МВФ.

"Нафтогаз не є установою, яка може встановлювати ціну на газ, це має робити Кабмін. Так написано в законі про ринок газу — якщо є спеціальні обов’язки, то ціну в межах цих обов’язків встановлює Кабінет міністрів. Нафтогаз запропонував змінити ціни, але Кабмін у нас своїх обов’язків не виконує", — говорить експерт.

Олександ Харченко пояснює на простому прикладі: кілька років тому політики-популісти маніпулювали поняттям "ціна на хліб". Після розвитку ринку хліба, конкуренції та розширення асортименту, питання ціни на хліб втратило актуальність.

"Така сам історія буде з газом, якщо відмінити ці спецобов’язки і за пару років ми б забули про ціни на газ, була б конкуренція", — переконує експерт.

Він наголошує, що Міжнародний валютний фонд таке рішення б схвалив, адже ніколи не наполягав на підвищенні тарифів.

"Ніколи МВФ не казав підвищувати ціну —  він завжди казав переходити на ринкові ціни, якщо кабмін зараз ці спецобов’язки відмінить, МВФ буде щасливий. Чесна ринкова ціна, чесна субсидія. У відповідь будуть тільки аплодисменти МВФ", — прогнозує Олександр Харченко.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що підстави для зниження ціни на газ є і Уряд прийняв низку рішень, які зобов’язують НАК "Нафтогаз України" знизити ціну для споживачів, передусім, для населення. 

Слухайте запис програми повністю на сайті Українського радіо.

Фото: День