Чому хвороби молодшають – пояснення лікаря

Чому хвороби молодшають – пояснення лікаря

Лікарі стверджують, що хвороби щороку молодшають. Тими хворобами, які раніше були лише людям старшого віку, хворіють молодь і навіть діти. Чому так відбувається, в ефірі "ДеньПРО" пояснив головний лікар Київського міського центру здоров’я Отто Стойка.

Ведуча:

Марія Сизон

Отто Стойка підтвердив, що все більше людей отримують діагнози, які раніше вважалися "віковими хворобами", у досить молодому віці.

"Дуже неочікувано підступною є гіпертонічна хвороба. Вона спочатку нічим себе не виявляє, крім того, що людина іноді може відчувати якісь запаморочення, можливо, тошнота. А вік буває і достатньо молодим. Люди цього не помічають, поки не підуть до лікаря і не поміряють тиск", – пояснив експерт.

Також до переліку хвороб, що діагностують у молоді, вже увійшов цукровий діабет. Отто Стойка зазначив, що зараз навіть кажуть про епідемію цукрового діабету другого типу.

"Хвороба молодшає, тому що є багато людей, які мають зайву вагу, більше 30% з зайвою вагою або ожирінням. Люди їдять багато солодощів, жирного, і це призводить до того, що підвищується цукор. Люди теж часто на це не звертають увагу. Навіть буває таке, що й дітям ставлять цей діагноз", – пояснив лікар.

Також молодшають хвороби дихальних шляхів, ускладнення гострих респіраторних захворювань. Отто Стойка пов’язує це з курінням та з атмосферним забрудненням.

"У молодому віці ці хвороби можна профілактувати. Гіпертонічна хвороба теж на порожньому місці не виникає: їй передує підвищений рівень холестерину у людини, підвищений рівень цукру, зайва вага або ожиріння – так звані метаболічні синдроми. Це ж саме з цукровим діабетом. Ці дві хвороби у першу чергу залежать від способу життя. Якщо налагодити спосіб життя, можна надовго усунути або взагалі уникнути цих хвороб", – розповів Отто Стойка.

Він радить правильно харчуватися, не курити та не зловживати алкоголем. Окрім цього, необхідно вести достатню рухову активність, принаймні по півгодини активних занять 5 разів на тиждень.

Раніше онколог пояснив, чому з віком зростає ризик захворіти на рак.

Фото Pixabay.com