Громадяни зіткнулися з негативною кампанією не "за" кандидатів, а "проти" — аналітик ОПОРИ

Громадяни зіткнулися з негативною кампанією не "за" кандидатів, а "проти" — аналітик ОПОРИ

Українські виборці зіткнулися з негативною кампанією не "за" кандидатів, а "проти" кандидатів. Про це в програмі "Сьогодні.Зранку" в ефірі Українського радіо розповів аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев.

Ведучий: Богдан Буткевич

Аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев стверджує, що два кандидати не в повній мірі скористалися правом 50/50 подати кандидатури членів ДВК.

"48% ДВК сформовано за поданнями Володимира Зеленського і 38% — за поданням Петра Порошенка, решта — за поданнями Окружних виборчих комісій. Проблему вирішено, ДВК сформовано, є один проблемний округ Донецької області, де досі триває процес укомплектування. Там якраз була ситуація, що кандидат Зеленський не скористався повною мірою можливістю укомплектування", — пояснив він.

За словами експерта, штаб кандидата пояснював, що люди відмовляються.

Щодо відсутності графи "Проти всіх" у бюлетенях, експерт називає таку ситуацію прийнятною, оскільки громадянин має взяти на себе відповідальність.

"Якщо ж у списку немає кандидатів, яких ви підтримуєте, можна просто не йти на вибори", — радить Олександр Клюжев.

Великої кількості загроз фальсифікацій результатів виборів експерт не прогнозує:

"Перший тур відбувся якісно з точки зору дня голосування, за винятком деяких дільниць. Але період до першого туру — сказати що він був без проблем, ми не можемо, тому що там були спроби підкупу виборців".

Оскільки в регіонах діяльність кандидатів практично не представлена, отже, на думку експерта, якщо кандидати не ведуть ніякої діяльності, то немає і передумов для порушень.

Проти кандидатів, за інформацією представника ОПОРИ, застосовується так званий "чорний піар", проти Зеленського наразі більше, хоча до першого туру проти Петра Порошенка теж було багато випадків, зокрема розповсюдження замовних матеріалів серед людей та у місцевих ЗМІ.

"Громадяни зіштовхнулися з негативною кампанією не "за" кандидатів, а "проти" кандидатів. І це не дуже правильно, оскільки виборці, які підтримують одного з кандидатів, повинні бути забезпечені інформацією про програми кандидатів, а не вивчати анонімні джерела", , — радить Олександр Клюжев.

Оскільки агітація повинна фінансуватися з фонду кандидата, то чорна агітація зазвичай фінансується тіньовим шляхом і походження її непрозоре, вважає експерт.

Центральна виборча комісія заявила про доукомплектування складу дільничних виборчих комісій у майже 40 територіальних виборчих округах. Про це 16 квітня повідомляє прес-служба ЦВК. За даними ЦВК, до 199 окружних виборчих комісій мали сформувати склади 28 808 ДВК, залучивши до їх роботи близько 413 тисяч українців. Повідомляється, що станом на 15:00 годину 16 квітня на посади голови, секретаря та члена дільничної виборчої комісії повідомили 401 464 осіб.

Повний запис розмови слухайте за посиланням.

 

Фото: КВУ