Боротьба з епідемією кору: чи можна вакцинуватися вдруге та що захищає новонароджених — розповідає експерт

Боротьба з епідемією кору: чи можна вакцинуватися вдруге та що захищає новонароджених — розповідає експерт

Спалах кору в Україні спричинений масовою відмовою від вакцинації та поширенню міфів щодо щеплень для дорослих. Як діяти, аби здолати епідемію, розповів у ефірі Українського радіо Ігор Маричев, завідувач лабораторії імунології та імунопрофілактики Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського Національної академії медичних наук.

 

Ведучі:

Богдан Буткевич

Христина Стець

Україна — лідер антирейтингу ВООЗ щодо захворюваності на кір. У європейському регіоні в 2018 році Україна дала майже 65% усіх зареєстрованих випадків. Ігор Маричев напряму пов’язує спалах епідемії в Україні з відмовою від щеплень.

"На січень 2019 року кількість хворих в Україні була найвищою у світі. Можна привести приклад країн, де рівень охоплення щеплень сягає майже 100% і там незважаючи на таку складну епідситуацію в європейському регіоні, реєструються лише поодинокі випадки завезеного кору. Це кращий доказ того, що захист дітей через щеплення дозволяє забезпечити їх здоров’я", — сказав він.

У МОЗ запроваджують спільно з місцевою владою та освітніми закладами так звані "спецоперації". Зокрема, нещодавно завершилась така операція у Львові і там досягли 90% вакцинації дітей від кору. Подібна "спецоперація" анонсовано, відбудеться і в Хмельницькій області.

Експерт вважає, що поряд з такими спецзаходами, які направлені на дітей, необхідно приділяти увагу в щепленню дорослого населення.

"Ці заходи є вибірковими, вони направлені лише на контингент дітей до 17 років, але у нас більше 50% хворих — це дорослі. І вони залишаються поза увагою всіх цих заходів. А це веде до того, що захворюваність серед дітей до 1 року велика. Імунінет, який переданий дитині від матері дитині, саме забезпечує дітей цього віку від можливого інфікування", — говорить Ігор Маричев.

Читайте також: Епідеміолог: причина теперішнього спалаху кору у провалі плану щеплень 10 років тому

Експерт переконаний, що на сьогодні треба забезпечити достатній рівень вакцинування населення, особливо, серед дорослих. Міф про те, що дорослим, які колись вакцинувалися, нова доза щеплення не потрібна або навіть шкідлива, експерт розвінчує:

"Після спалаху кору в 2006 році, було разом з міжнародними організаціями прийнято рішення провести додатковий тур імунізації серед населення України. На жаль, ці заходи не були реалізовані у зв’язку з трагічним випадком. Зараз є необхідність провакцинувати населення. Нема протипоказань проти додаткових щеплень, якщо люди вже були щеплені".

На сьогодні, наголошує експерт, дуже мало уваги приділяється соціальній рекламі, яка б пропагувала вакцинування від багатьох небезпечних інфекцій.

Кір — небезпечне вірусне захворювання, що швидко поширюється. 9 із 10 людей, з якими контактувала інфікована особа, теж захворіють, якщо вони не були щеплені. Вірус кору поширюється під час кашлю та чхання. Вірус лишається активним і живе в повітрі або на інфікованих поверхнях протягом 2 годин. Симптомами кору є значне підвищення температури, висип, можуть виникати нежить, кашель, почервоніння очей. Серед ускладнень кору — отит, бронхіт, пневмонія, діарея, енцефаліт. Ця хвороба може призвести навіть до смерті.

Зазначимо, у 2019 році вперше в історії свідома відмова від щеплень увійшла до щорічного списку 10 глобальних загроз здоров’ю, який формує Всесвітня організація охорони здоров’я. 

Слухати програму повністю можна за посиланням.

Фото: Рoliteka